job, interview, city, worket, business, street, crowd

Svjetska tržišta: Indeksi porasli drugu sedmicu zaredom

Podijeli

Cijene dionica na svjetskim tržiđtima su porasle i sedmice za nama, druge zaredom, što se zahvaljuje rastu tehnološkog sektora i nadi ulagača da američka centralna banka Fed neće dodatno povećavati kamatne stope.

Na Wall Streetu, Dow Jones je prethodnih pet radnih dana ojačao 1,4 odsto, na 34.837 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,5 odsto, na 4.515 bodova, a Nasdaq indeks 3,2 odsto, na 14.031 bod.

Rast indeksa zahvaljuje se, među ostalim, korekciji cijena dionica nakon oštroga pada u prvom dijelu avgusta. Prošle sedmice najviše je porastao tehnološki sektor, zahvaljujući nadi ulagača u vezi razvoja vještačke inteligencije (AI).

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da američka centralna banka neće dodatno povećavati kamatne stope.

Premda je nedavno predsjednik Feda Džerom Pauel kazao da je inflacija i dalje previsoka i da je centralna banka spremna za dalje povećanje kamata, ulagači se nadaju da će idućih mjeseci inflacija dovoljno popustiti da bi Fed mogao prekinuti ciklus podizanja cijene novca.

Niza podataka ukazuje na to da se američka ekonomija i tržište rada ‘hlade’ te da inflatorni pritisci postupno popuštaju.

Premda se inflacija i dalje kreće znatno iznad Fedove ciljanog nivoa od 2 odsto, novi podaci podržali su nade ulagača da centralna banka neće dodatno povećati kamate.

Tako se na tržištu novca procjenjuje da postoji gotovo 90 odsto izgleda da će Fed na sjednici u septembru ostaviti kamate nepromijenjene. Isto tako, procjenjuje se da postoji više od 50 odsto izgleda da Fed neće mijenjati kamate ni u novembru.

Čini se da sve više investitora smatra da je ciklus povećanja kamata iza nas, pa kreću u kupovinu dionica, kaže Sam Stovall, strateg u kompaniji CFRA Research.

Ulagači se nadaju i da bi Evropska centralna banka (ECB) mogla barem pauzirati s povećanjem kamata, premda inflacija u eurozoni ne popušta tako brzo kako su se nadali.

Stoga su i na evropskim berzama cijene dionica ove sedmice porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,7 odsto, na 7.464 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,3 odsto, na 15.840 bodova, a pariski CAC 1,1 odsto, na 7.296 bodova.

SEEbiz/Investitor