Beijing, Peking, China, Kina, buildings, business, scyscrappers

Country Garden izbjegao stečaj: Dogovor o isplati duga donio dugo očekivani predah na kineskom tržištu nekrenina

Podijeli

Dogovor Country Gardena s kreditorima za produženje otplate duga u vrijednosti od 3,9 milijardi juana (537 miliona dolara) povećao je dionice kompanije za razvoj nekretnina u ponedjeljak i dao posrnulom kineskom sektoru prijeko potreban predah.

Akcije Country Gardena skočile su čak 19% na najviši nivo od 10. avgusta, što je najveći jednodnevni rast od novembra. Hongkonški indeks nekretnina Hang Seng porastao je zbog toga više od 9%.

Ali, primjećuje Reuters, dok investitori u kompaniju možda mogu da odahnu, ostaje da se vidi da li će niz vladinih stimulativnih mera uskoro pomoći da se oživi potražnja, ublaži pritisak na gotovinu u sektoru i da se podigne mrak nad širim finansijskim sistemom.

Peking je u ponedjeljak usvojio niz novih mjera za oživljavanje druge po veličini svjetske ekonomije, odobrivši uspostavljanje posebnog biroa za promovisanje razvoja i rasta privatne ekonomije.

Privatni sektor je odgovoran za 80% novih radnih mjesta u urbanim sredinama, ali se bori da privuče investicije usred slabog ekonomskog oporavka u prvoj polovini godine, pri čemu su vlasnici preduzeća takođe ograničeni slabom domaćom potražnjom.

Pogoršani finansijski problemi Country Gardena samo su dodatno naglasili krhko stanje u industriji nekretnina u zemlji koja čini otprilike četvrtinu ekonomije i koja je u teškom dugu od 2021.

Smatran finansijski zdravim u poređenju sa sličnim kompanijama, najveći kineski privatni investitor nije propustio obavezu plaćanja duga, u zemlji ili u inostranstvu, sve dok isplate kupona na dolarske obveznice prošlog meseca nakon usporavanja domaće potražnje nijesu narušile njen novčani tok.

Od tada su kineske vlasti uvele niz mjera, od kojih su najznačajnije smanjenje postojećih hipotekarnih stopa i povlašćenih kredita za kupovinu prve kuće u velikim gradovima.

“Vidjećemo u narednim mjesecima da li će ove mjere na strani ponude moći da ožive potražnju za kupovinom kuća, što je ključno za sudbinu kineskih developera i njihovu sposobnost da se izbore sa nadolazećim dospijećem duga”, rekla je Tara Hariharan, generalna direktorica globalnog makroa hedž fond NWI Management u Njujorku.

Ona je napomenula da se Country Garden i drugi investitori suočavaju sa isplatama za značajna dospijeća ove godine.

U dogovoru postignutom nakon glasanja o njegovom predlogu kasno u petak, Country Gardenu je sada dozvoljeno da otplaćuje domaći dug u ratama tokom tri godine, umjesto da ispuni svoje obaveze do 2. septembra.

Country Garden je takođe uputio isplate kamata vezanih za obveznicu od 100 miliona malezijskih ringita (21,5 miliona dolara) koje su dospjele 2. septembra, rekao je izvor upoznat sa tim, što je još jedan znak da kompanija nastoji da ispoštuje rokove plaćanja i izbjegne kašnjenje.

Kompanija ima još jedan predstojeći izazov otplate duga – završetak grejs perioda u utorak za prošlomjesečne propuštene isplate kupona u vrijednosti od ukupno 22,5 miliona dolara na dvije offshore dolarske obveznice.

To što je uspjelo spriječiti neizvršenje obaveza domaćeg duga uz pomoć produženja ugovora, izazvalo je nadu da će moći platiti kamate na te obveznice, rekla su tri njegova offshore kreditora.

Nakon isplate kamata, povjerioci su rekli da očekuju da će Country Garden ući u pregovore o restrukturiranju svog cjelokupnog offshore duga kako bi izbjegao “teško neizvršenje obaveza”, slično onome što je uradio sa onshore kreditorima.

Country Garden nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Iako je kineska industrija nekretnina možda dobila malo predaha, neki učesnici na tržištu rekli su da planiraju da se drže podalje od sektora, dok ne dođe do oporavka prodaje kuća.

“Prodali smo sve naše kineske dionice nekretnina u aprilu 2020. i od tada ih nijesmo otkupili”, rekao je Qi Wang, izvršni direktor megaTrust Investmenta sa sjedištem u Hong Kongu.