business, economy, walk, man, businessman, town, city, financial district, Ontario

Ekonomisti smanjuju globalne izglede za 2024.

Podijeli

Biće recesije, samo će doći kasnije.

To je sumorna poruka za mnoge zemlje iz novog seta globalnih prognoza koje je objavio Consensus Economics.

Konsultantska kuća kaže da će konstantno visoke kamatne stope u velikim ekonomijama dovesti do usporavanja rasta u 2024. na 2,1 odsto nakon (boljih od očekivanih) 2,4 odsto u 2023, zahvaljujući snažnoj potražnji potrošača i tržišta rada.

Oprez ekonomista zasniva se na uvjerenju da će uporno visoka potražnja duže zadržati visoku inflaciju, prisiljavajući glavne centralne banke da zadrže visoke troškove zaduživanja i u narednoj godini.

Međutim, nedavni nacionalni podaci i politički potezi istakli su ključne razlike između SAD-a, Kine i Evrope. 

U SAD-u, izvještaj o zapošljavanju u petak sugeriše da se najveća svjetska ekonomija hladi, dajući prostor Federalnim rezervama da održe stabilne stope na sastanku u septembru.

Investitori sada sanjaju o scenariju „Zlatokosa”, u kojem inflacija dolazi pod kontrolu bez izazivanja recesije, nakon što su podaci pokazali porast stope nezaposlenosti, usporen rast radnih mjesta i rast plata po stopama prije Covida.

Ovo je u snažnom kontrastu sa rastućim pesimizmom oko Kine, druge po veličini svjetske ekonomije, koja je opterećena strukturnim problemima i padom proizvodnje i izvoza. Njeni problemi odjekuju i širom Azije. U Južnoj Koreji, na primjer, četvrtoj po veličini azijskoj ekonomiji i koja se smatra ključnom za lanac nabavke tehnologije u regionu koji je decenijama pomogao da se podrži globalni rast, izvoz i fabrička aktivnost opadaju. Slično prate i Japan i Tajvan.

Sa pozitivne strane, izgleda da su investitori ohrabrili poteze Pekinga od petka da podrže svoj posrnuli sektor nekretnina.

U eurozoni, bolji učinak od očekivanog ove godine znači da će Evropska centralna banka vjerovatno zadržati više kamatne stope. Predsjednica ECB-a Kristin Lagard u govoru od ponedjeljka nije ponudila nikakve naznake o sljedećem potezu, ali je rekla da banka mora učiniti više da objasni zašto su njene prognoze ponekad pogrešne i prihvatiti ograničenja u svojim predviđanjima ili riskirati dalju eroziju povjerenja javnosti.

Njemačka, najveća ekonomija bloka, i dalje zabrinjava: novi podaci o izvozu su dali znakove lošeg početka trećeg kvartala. Evropa se takođe suočava sa većim problemom inflacije nego SAD.

U Velikoj Britaniji, gdje se takođe očekuje da će Banka Engleske zadržati kamatne stope duže, barem ima osnova za optimizam nakon što su radikalne revizije podataka prošle sedmice srušile preovlađujući ekonomski narativ.

Promjene, napominje ekonomski urednik Kris Žil, potpuno mijenjaju razmišljanje analitičara i kreatora politike, ne samo o uporednom rastu u Velikoj Britaniji, već i o produktivnosti, nejednakosti i načinu na koji se društvo promijenilo od pandemije.