Kako riješiti problem saobraćajnih gužvi u Crnoj Gori?

Podijeli

Piše: Grigory Philippov
Innovation Logistics doo Kotor, izvršni direktor

Problem saobraćajnih gužvi u Crnoj Gori je godišnja sistematska pojava koja direktno utiče na sve aspekte boravka u zemlji, kako stanovnika tako i gostiju zemlje. Iz sezone u sezonu Jadranska magistrala E65 staje, donoseći nelagodu i gubitke, ali situacija kao da nije privukla pažnju crnogorskih vlasti.

Međutim, posljednjih nedjelja situacija je počela da se brzo mijenja. Vlada, koju predstavlja premijer, najavila je veliku dogradnju autoputa E65 – proširenje kolovoza u nekoliko faza: od Tivta do Jaza i od Jaza do Budve. Planirano je da projekat rekonstrukcije bude dugoročan (najmanje 2 godine) i skup (više od 50 miliona eura samo za etapu Tivat-Jaz). Ali da li će proširenje puta riješiti problem?

Istraživanja američkih analitičara nedvosmisleno pokazuju da neće.

Štaviše, paradoks je da povećanje površine kolovoza samo povećava saobraćajne gužve.

Suština je da, prema studijama, proširenje kolovoza izaziva pojavu „indukovane tražnje”. Novi široki putevi daju privid ubrzanog saobraćaja, što zauzvrat privlači više ljudi i podstiče veći saobraćaj na ovim dionicama. Kao rezultat toga, dodatni veliki kapacitet je skoro odmah popunjen sa više automobila, koji počinju da stvaraju još više zagušenja nego ranije.

Posebno su nepovoljna lokalna povećanja širine kolovoza, jer postaju uzroci takozvanog „Uskog grla i udarnog talasa”. Pošto se širina samo dijela trase mijenja, a dio ostaje i dalje uzak, na mjestu suženja biće „prepreka” za tok. Ova „opstrukcija” će izazvati oštar pad protoka ili „nalet” brzine, koji će se kao talas proširiti na cijeli naredni tok.

Kao rezultat toga, umjesto rješavanja zaista važnog i hitnog problema za državu, Crna Gora rizikuje da za sopstvene investicije dobije ne samo odsustvo rješenja, već zaoštravanje situacije – i to odjednom po čitav niz indikatora.

Veći put znači više štete po životnu sredinu, veće opterećenje bukom i veće troškove održavanja. A takođe, ovo je značajna promjena u izgledu Crne Gore – transformacija udobne originalne zemlje sa serpentinama i poletom u standardnu bezličnu zemlju autoputeva.

Crna Gora ima sve mogućnosti da problem saobraćajnih gužvi riješi na moderan način, ne mijenjajući svoje lijepe karakteristike i ne gubeći svoju individualnost. Kao mala država sa svom potrebnom saobraćajnom infrastrukturom, Crna Gora može sistematizovati svoje resurse i ponuditi građanima i posjetiocima zaista funkcionalnu alternativu u vidu povoljnog, predvidljivog i pristupačnog javnog prevoza.

Sistematizacija informacija o postojećem javnom prevozu i izrada pravila za uvođenje novih pružalaca transportnih usluga u uspostavljeni sistem je složen i složen zadatak koji zahtijeva ulaganja. Međutim, rješavanje ovog problema je mnogo jeftinije od izgradnje puteva, a rezultat će donijeti mnogo više dugoročne koristi cijeloj zemlji, a ne samo određenom području.

Projekat kompanije Innovation Logistics d.o.o. je online platforma za organizaciju turističke navigacije Between. Nudimo platformu na kojoj će biti moguće prikupiti različite informacije o transportu u jedinstven sistem, čiji se djelovi međusobno dopunjuju i nude korišćenje ove platforme svima.

Ovakvo rješenje može postati jedinstvena karakteristika Crne Gore i pokazati odrasli pristup mlade zemlje – želju da se problemi rješavaju na sistematičan i moderan način. Projekat Between, kao i konkretne radnje koje prate njegovo pokretanje i rad vlade zemlje, pokazaće da Crna Gora analizira iskustva drugih država i pokušava da izbjegne primamljive, ali potvrđeno promašene ideje.

Comments are closed.