Joahim Nagel, Joachim, Bundesbank guverner

Šef Bundesbanke: Nijesmo “bolesnik Evrope”

Podijeli

Njemačka privreda se muči i nikako da zakorači u oporavak, ali predsjednik Bundesbanke Joahim Nagel ocjenjuje da je slabost privremena, odbacujući “crna scenarija”.

“Njemačka nije bolesnik Evrope. Mislim da je to pogrešna dijagnoza koju su mnogi prihvatili zdravo za gotovo,” rekao je Nagel za poslovni dnevnik Handelsblat od srijede. “Trebalo bi da pokažemo više samopouzdanja.”

Njemačka je zimus ubilježila pad bruto domaćeg proizvoda u uzastopnim kvratalima i time upala u takozvanu tehničku recesiju.

U drugom tromjesečju 2023. privreda je stagnirala, a snažna inflacija, slabljenje potrošnje i krhka svjetska privreda stvaraju glavobolju domaćoj industriji.

“Njemačka u poređenju sa drugima još stoji dobro, uopšte, ne samo stopi zaposlenosti i održivosti duga,” rekao je Nagel. “Ne treba da dozvolimo da oznaka ‘Made in Germany’ postane potcijenjena.”

Njemački privredni model “nije zastario, rekao je, mada mu treba ažuriranje.” To uključuje prelazak na obnovljive izvore energije, digitalizaciju i jačanje otpornosti u međunarodnoj trgovini.

Nagel se uključio u žestoku javnu raspravu o subveniconisanoj struji za industriju, ocijenivši da takva mjera nije potrebna. “Široke subvencije rijetko pomažu na duže staze, jer ohrabruju zadržavanje strukturnih nedostataka i zanemarivanju potrebe za promjenom.”

“Bilo je ispravno privremeno ublažiti ekstremne skovove cijena koje smo imali,” dodao je bankar, “Ako privreda već treba da se prilagodi, ne treba gušiti tržišne signale, nego preduzeća moraju da se suoče sa izazovom poskupljenja.”

dpa/Investitor