Njemačkom građevinskom sektoru prijeti kolaps

Podijeli

Njemački građevinski sektor suočava se s kolapsom jer presušuje finansiranje novih projekata, upozorio je u nedjelju čelnik njemačkog udruženja obrtnika (ZDH).

“U građevinskom sektoru velikom brzinom idemo prema zidu, a vlada jednostavno nije u stanju da stisne kočnicu”, rekao je Jerg Ditrih, šef ZDH, nedjeljnom izdanju visokotiražnih novina Bild.

“Građevinski sektor sa svojih 2,33 miliona radnika ključni je sektor za zanate i ovom sektoru prijeti potpuni kolaps”, rekao je Ditrih.

Razrađivali su se projekti koji su godinama dogovoreni i finansirani, dok je finansiranje budućih projekata propalo, rekao je. “Ako vlada ne preduzme mjere da se tome suprotstavi, doći će do pada kapaciteta.”

Dok je vladajuća koalicija govorila o deregulaciji, nije radila ništa, rekao je. “Propisi ostaju jednako složeni, a dogovoreni programi subvencija samo su kap u moru”, upozorava Ditrih.

Visoke cijene i povećane kamatne stope pogodile su potražnju u tom sektoru, a posebno su pogođene nekretnine. Ministrica građevinarstva Klara Gejvic predložila je fiskalne mjere za podsticanje stanogradnje.

Ditrih je prije mjesec dana izdao slično upozorenje i pozvao na plan djelovanja. “Treba okupiti sve igrače, uključujući kreditore, stambeni sektor, građevinski sektor, obrtnička udruženja i nadležna ministarstva”, rekao je.

SEEbiz/Investitor