work, worker, job, business, craft

Brisel snizio prognozu rasta eurozone za 2023. i 2024. godinu.

Podijeli

Evropska komisija smanjila je za 0,3 postotna boda svoje prognoze ekonomskog rasta za eurozonu u 2023. i 2024. godini na 0,8 odnosno 1,3 odsto, uglavnom zbog poteškoća u Njemačkoj i njenoj industriji.

Očekuje se da će 20 zemalja koje koriste euro ove godine zabilježiti rast od 0,8 odsto umjesto prognoziranih 1,1 odsto u izvještaju iz maja, objavila je Europska komisija. Za sljedeću godinu očekivanja su smanjena na 1,3 s majskih 1,6 odsto.

Inflacija nastavlja da usporava. Brisel sada računa na prosječan rast potrošačkih cijena od 5,6 odsto u 2023, što je 0,2 boda manje u odnosu na posljednju prognozu u maju, te na rast od 2,9 odsto u 2024, odnosno 0,1 odsto više od prognoziranog u maju.

“Slabost domaće potražnje, posebno potrošnje, pokazuje da visoke potrošačke cijene, koje nastavljaju da rastu za većinu dobara i usluga, vrše veći pritisak od očekivanog”, navodi se u saopštenju Komisije.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni rekao je na konferenciji za novinare da se “očekuje dalje slabljenje u nadolazećim mjesecima” kada će se ekonomija suočiti s više izazova.

Ključni izvor slabosti europske privrede je Njemačka, čija je ekonomija pogođena višim cijenama energije i slabom potražnjom u Kini, važnom trgovinskom partneru.

Komisija predviđa da će njemačka ekonomija ove godine zabilježiti pad od 0,4 odsto. Prema Međunarodnom monetarnom fondu, Njemačka je jedina velika ekonomija za koju se očekuje da će ove godine zabilježiti pad, a predviđa slabljenje od 0,3 odsto.