ECB, euro, evropska centralna banka, european central bank

Evropska centralna banka povećala kamatne stope na rekordne nivoe

Podijeli

Evropska centralna banka je u četvrtak najavila 10. uzastopno povećanje svoje glavne kamatne stope, jer je borba protiv inflacije imala prednost nad ekonomijom koja slabi.

Povećanje kamatnih stopa sada je povuklo glavni depozitni kredit centralne banke sa -0,5% u junu 2022. na rekordnih 4%.

Čini se da su ključni razlog za povećanje u četvrtak bile revizije naviše u novoobjavljenim makroekonomskim projekcijama osoblja za eurozonu, prema kojima je inflacija u prosjeku 5,6% ove godine, 3,2% sljedeće godine i 2,1% u 2025, prenose agencije. Međutim, to je takođe naznačilo da daljnja planinarenja za sada mogu biti odsutna.

„Na osnovu svoje trenutne procjene, Upravni savet smatra da su ključne kamatne stope ECB dostigle nivoe koji će, ako se održavaju dovoljno dugo, dati značajan doprinos blagovremenom vraćanju inflacije na cilj“, navodi se u saopštenju ECB.

“Buduće odluke Upravnog vijeća osiguraće da ključne kamatne stope ECB budu postavljene na dovoljno restriktivnim nivoima onoliko dugo koliko je potrebno”, dodaje se.

Dok je ECB na prethodnim sastancima čvrsto signalizirala svoje sljedeće poteze, ekonomisti i analitičari su bili podijeljeni oko toga da li će “golubovi” ili “jastrebovi” u Frankfurtu pobijediti na ovom septembarskom sastanku. Tržišta novca su pokazala otprilike 63% šanse za povećanje do četvrtka ujutro, u odnosu na ravnomjerniju podjelu posljednjih dana.

Izvještaji o tržištu nafte koji ukazuju na skučenu ponudu i više cijene do kraja godine i dalje podstakli su strah od inflacije; dok je Reutersov članak u srijedu u kojem se sugeriše da ECB sada očekuje da će inflacija u eurozoni ostati iznad 3% u 2024. godini izgleda povećati tržišne opklade na povećanje stope. Izvještaj je došao iz izvora prije objavljivanja njegove projekcije u četvrtak.

Odluka ECB-a u četvrtak takođe povećava kamatne stope na svoje glavne operacije refinansiranja i granične kredite za 25 baznih poena, na 4,5% i 4,75%, respektivno.

Pad njemačke ekonomije

Glavna inflacija potrošačkih cijena u bloku iznosila je 5,3% u avgustu, na istom nivou kao i bazna inflacija.

Predsjednica ECB-a Kristin Lagard rekla je u prošlomjesečnom govoru u Jackson Holeu da borba protiv inflacije “još nije dobijena”. Međutim, neki su vjerovali da će centralna banka odgoditi daljnja povećanja do oktobra s obzirom na pogoršanje ekonomskih pokazatelja, posebno u Njemačkoj.

Najveća evropska ekonomija je pokazala kontinuirano pogoršanje, sa opadanjem poslovnog raspoloženja , a sektor usluge sada pada zajedno sa proizvodnjom.

Predviđa se da će Njemačka biti jedina velika evropska ekonomija koja će se ove godine smanjiti – iako je šira slika takođe loša, s obzirom da je poslovna aktivnost u eurozoni opala u avgustu na najniži nivo od novembra 2020.

Comments are closed.