byd, byd auto, suv, electric car

U Evropi sve više e-automobila “Made in China”

Podijeli

U Evropi će porasti uvoz automobila iz Kine, koji su “apsolutno konkuretni ne samo po cijeni, nego i tehnologiji”, procijenili su stručnjaci sa Tehničkog univerziteta u Kemnicu.

Ove godine se može računati sa 600.000 vozila, a 2025. već i sa 1,1 milionom, kaže stručnjak sa instituta za automobile Kemnic, profesor Verner Ole.

Time će broj novoregistrovanih automobila porasti sa pet na 7,5 odsto.

Konkurencija Kine, prema riječima Olea, evropskim proizovođačima raste pogotovo kada je riječ o e-automobilima.

“Pošto su e-vozila iz Kine uglavnom na baterije, u tom segmentu tržišni udio je značajno veći”, rekao je Ole.

Tu se, prema njegovoj ocjeni, može očekivati i porast od gotovo 20 odsto novoregistrovanih automobila u Evropi, a do 2025. i na više od 25 odsto.

Sa cijenom nižom nekoliko hiljada eura, kineski proizvođači su ne samo cjenovno, nego i tehnološki “apsolutno konkurentni”, rekao je Ole, dodajući da se to prije svega odnosi na tehnologiju baterija.

U međunarodnoj utakmici, Kina sa e-automobilima ne profitira samo od ogromne prednosti zbog toga što ima sirovine i baterije i zbog njihove cijene.

I veličina domaćeg tržišta omogućava kineskim proizvođačima masovnu proizvodnju, koja znači i određene prednosti za cijenu.

“U poređenju sa tim, Evropa trenutno ima loše karte”, ocijenio je Dirk Fogel iz Mreže dobavljača automobilske industrije u pokrajini Saksoniji.

Naveo je i visoke troškove energije, birokratiju i preuranjeno ukidanje poreskih podsticaja.

To, prema njegovoj ocjeni, opterećuje konkurentnost njemačkih i evropskih preduzeća i na svakom koraku koči realizaciju cilja električne mobilnosti.

dpa/Investitor