Nijedno veliko preduzeće u Crnoj Gori nije u vlasništvu žene

Podijeli

U Crnoj Gori postoji značajan prostor za napredak i razvoj ženskog biznisa ako se uzme u obzir činjenica da je od ukupnog broja preduzeća u Crnoj Gori nešto malo više od 20 odsto ženskih, poručili su iz Agencije za kreativne komunikacije BI Communication.

Oni su juče organizovali radni doručak sa novinarima kako bi ih upoznali sa Top Women Business Montenegro inicijativom koja se realizuje drugu godinu zaredom.

Informacije o samom projektu su iznijeli direktorica BI Communicationa i inicijatorka i izvršna direktorica TWBM-a Ljiljana Burzan-Nikolić i analitički partner projekta, direktor BI Consultinga Ratko Nikolić.

“Osnova ovog projekta je analiza ženskih biznisa. Po tom kriterijumu, imamo ženska preduzeća koja su u vlasništvu žena i preduzeća kojim rukovode žene. U vlasništvu žena, nažalost, nemamo ni jedno veliko preduzeće”, istakla je Burzan Nikolić, prenosi Pobjeda.

Domaćini su pozvali medije da isprate pres konferenciju koja će biti održana u utorak 26. septembra u 10 časova kao zvaničan početak druge godine TWBM-a.

“Poenta projekta Top Women Business Montenegro je da se vide efekti angažmana tokom poslovne godine, kao i efekti svih institucija koje daju određeni doprinos razvoju ženskog preduzetništva. Mi želimo da kroz analitiku i podatke damo doprinos razvoju s jedne strane, a s druge strane da damo određene smjernice i pravce za dalje akcije”, kazao je Nikolić i dodao da promovišu pametno poslovanje, na osnovu podataka, analitike.

“Napravili smo zatvoreni portal poslovnih informacija za profesionalne korisnike za sve kojima je važno upravljanje rizicima. Želimo da pospješimo ženski biznis. U suštini, imamo svega između petine i četvrtine žena u biznisu i tu vidimo potencijal i prostor za razvoj i kroz analitičku podršku da damo naš doprinos za razvoj. Ove godine ćemo vidjeti kakvi su podaci bili za 2022. godine”, poručio je Nikolić.