dollar, us dollar, money, united states

Nakon 11 ciklusa: Fed pauzirao povećanje kamatnih stopa

Podijeli

Američka centralna banka Fed zadržala je kamatne stope nepromijenjenima u odluci objavljenoj u srijedu, naznačujući da i dalje očekuje još jedno povećanje prije kraja godine i manje smanjenje stope nego što je prethodno naznačeno sljedeće godine.

To posljednje povećanje, ako ga bude, dogodilo bi se u ovom ciklusu, prema projekcijama koje je centralna banka SAD-a objavila na kraju dvodnevnog sastanka. Ako Fed poveća kamatne stope, to bi bilo 12. povećanje od početka zaoštravanja monetarne politike u martu prošle godine.

Stopa Federalnih rezervi ostala je u rasponu između 5,25 i 5,50 odsto, što je najviše u 22 godine. Stopa određuje koliko banke jedna drugoj naplaćuju za posuđivanje novca, ali se takođe preliva na mnoge oblike potrošačkog duga, prenosi SEEbiz.

“Bankovni sektor SAD-a je zdrav i otporan.” Pooštreni uslovi kreditiranja domaćinstava i ekonomije vjerovatno će uticati na privrendu aktivnost, zapošljavanje i inflaciju”, navodi se u saopštenju Saveznog odbora za otvoreno tržište (FOMC).

Iako trenutno nijesu najavljena povećanja stopa, postojala je značajna neizvjesnost oko toga gdje će FOMC krenuti dalje. Prema dokumentima objavljenim u srijedu, čini se da je sklonost restriktivnoj politici i visokim kamatama duža.

Fedove projekcije pokazuju vjerovatnoću još jednog povećanja kamatnih stopa ove godine, nakon čega će uslijediti dva smanjenja u 2024, umjesto četiri kako je predviđeno u junu. Time bi se kamatna stopa vratila na oko 5,1 odsto. Inflacija u SAD-u u avgustu je iznosila 3,7 odsto, što je više od prognozirane vrijednosti.

Dugoročno gledano, članovi FOMC-a ponovno su ukazali na kamatnu stopu od 2,9 odsto u 2026. godini. To je više od onoga što Fed smatra “neutralnom” kamatnom stopom koja nije ni podsticajna ni restriktivna za privredni rast. Dugoročno očekivana kamatna stopa ostala bi na 2,5 odsto.