economics, investment, investor, investitor, stock exchange, businessman

Švedska i Norveška podigle kamatne stope

Podijeli

Švedska centralna banka podigla je u četvrtak svoju ključnu kamatnu stopu, rekavši da su “inflatorni pritisci u domaćoj ekonomiji i dalje previsoki”, iako je bilo znakova da je inflacija počela da pada.

Riksbanka je podigla referentnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena na 4% i saopštila da njena prognoza ukazuje da bi ona mogla biti dodatno povećana.

„Inflacija takođe pada u Švedskoj. Stopa rasta cijena energenata i hrane značajno je usporila, što je pozitivno”, navodi se u saopštenju Riksbanke.

Međutim, banka je dodala da su “inflatorni pritisci i dalje previsoki”, napominjući da cijene usluga i dalje brzo rastu, a švedska valuta, kruna, “neopravdano je slaba”.

Švedska valuta je pala na najniži nivo ikada u odnosu na euro i američki dolar, javio je Market Watch. Švedska se bori sa visokom inflacijom – bila je 7,5% u avgustu, što je pad sa 9,3% u julu, ali daleko od cilja od 2% koji je postavila centralna banka Švedske.

„Da bi se osiguralo da se inflacija nastavi snižavajući i stabilizujući se oko cilja u razumnom vremenskom periodu, potrebno je dodatno pooštriti monetarnu politiku“, navodi banka.

Povećanje kamatne stope u četvrtak značilo je da je referentna stopa na najvišem nivou od oktobra 2008. godine, javila je švedska novinska agencija TT.

Centralne banke širom svijeta povećavaju troškove pozajmljivanja kako bi se borile protiv inflacije izazvane oporavkom od pandemije COVID-19, a zatim i ruskom agresijom u Ukrajini, koji je podstakao cijene hrane i energije.

Norveška centralna banka takođe je podigla referentnu kamatnu stopu za četvrtinu poena u četvrtak, na 4,25%. Guverner banke Norges, Ida Wolden Bache, rekla je da će “vjerovatno” biti dodatnog povećanja i to “najvjerovatnije u decembru.”

Inflacija u Norveškoj — koja je u avgustu dostigla 4,8 odsto — je iznad cilja centralne banke od 2 odsto.

„Uporno visoka inflacija nameće značajne troškove društvu“, saopštila je Norges Bank, dodajući da je „potrebna nešto viša kamatna stopa da bi se inflacija svela na cilj u razumnom vremenskom horizontu“.

Švajcarska nacionalna banka je, s druge strane, u četvrtak zadržala stabilne stope, dok su finansijska tržišta bila podijeljena oko toga da li će Banka Engleske nametnuti još jedno povećanje ili pak napraviti pauzu.

Dan ranije, američke Federalne rezerve su po drugi put u prethodna tri sastanka ostavile nepromijenjenu referentnu kamatnu stopu, što je znak da ublažava svoju borbu protiv inflacije, kako su pritisci na cijene popustili.

Investitor