us dollar

Dolar na 10-mjesečnom maksimumu, američki prinosi rastu

Podijeli

Dolar je u utorak zadržao 10-mjesečni maksimum vrijednosti u odnosu na korpu glavnih valuta, podržan prinosima na američke obveznice koji su dostigli 16-godišnje vrhunce, dok je japanski jen na zašao dublje u zonu opasnosti od intervencija, ocjenjuje agencija Reuters.

Kombinacija otpornih ekonomskih podataka, jastrebovske retorike Federalnih rezervi i budžetskog deficita koji će se finansirati zaduživanjem dovela je do povećanja prinosa desetogodišnjeg Trezora za više od 45 baznih poena (bps) u septembru na 4,5% po prvi put od 2007.

Tržišta kamatnih stopa imaju cijenu od skoro 40% rizika od još jednog povećanja Fed-a do kraja godine, u odnosu na manje šanse za još jedan rast u Evropi, a razlika je pomogla da se podupre vrijednost dolara za koji su se mnogi kladili da će brzo pasti jer je Fed signalizirao prestanak povećanja kamartnih stopa.

Euro je, s druge strane, pao 0,5% u ponedeljak i zadžao šestomesečni minimum od 1,0584 dolara. Na putu je pada od 3% u ovom kvartalu, što je njegov najgori kvartalni gubitak u procentima za godinu dana.

Indeks američkog dolara u ponedjeljak je dostigao najviši nivo od novembra na 106,1, a u utorak na 106,03.

“Trenutno se predviđa nivo oko 107,20”, rekli su analitičari australijske Westpac banke. “Nekoliko valuta će se oduprijeti temi makro otpornosti bikovskog dolara, a euro i kineski juan izgledaju ranjiviji od većine drugih valuta”

Švicarski franak je pao na najniži nivo od juna nakon što je centralna banka iznenađujuće zadržala kratkoročne kamatne stope do daljnjeg.

Podaci o povjerenju potrošača i prodaji kuća u SAD-u biće objavljeni u utorak, što bi moglo oboriti vrijednost vdolara.

“Čak i ako američka ekonomija ide ka usporavanju, dolar bi mogao zadržati vrijednost s obzirom na široku zabrinutost zbog slabog globalnog rasta”, rekla je viši strateg Rabobanke za devizni kurs Jane Foley.

“Ostajemo pri stavu da dolar vjerovatno neće značajno oslabiti sve dok smanjenje stope Fed-a ne bude čvrsto izvjesno”, rekla je ona.

Comments are closed.