euro, dollar, money

Dolar pao sa 10-mjesečnog maksimuma, euro se oporavlja

Podijeli

Američki dolar se povukao sa 10-mjesečnog maksimuma u odnosu na korpu valuta u petak, posljednjeg trgovačkog dana u kvartalu, dajući jenu malo prostora za disanje usred zabrinutosti zbog državnih intervencija.

Euro je nastavio da se oporavlja, dodatno skočivši sa najniže vrijednosti zabilježene u januaru od 1,0482 dolara, dok investitori prate podatke o inflaciji eurozone.

Indeks dolara, koji prati valutu u odnosu na šest drugih velikih valuta, povukao se za oko 0,1% na 106,02. Američka valuta je i pored ovoga ostala u trendu rasta drugi mjesec zaredom.

Prinosi američkog trezora, koji su davali podršku dolaru, preko noći su pali sa višegodišnjih maksimuma.

Tržišta očekuju nove važne podatke, počevši od ključnih podataka o ličnoj potrošnji u SAD-u koji će biti objavljeni kasnije u petak.

Nedostatak podataka mogao bi stvoriti “vakum neizvjesnosti” jer Federalne rezerve pokušavaju da utvrde da li je potrebno još jedno povećanje stope ove godine, rekao je Toni Sajkamor, tržišni analitičar u IG-u, navodi Reuters.

“Kada imamo centralne banke koje zavise od podataka… a one ne mogu dobiti te podatke na vrijeme, mislim da to stvara još jedan razlog za prelazak na marginu u nekim od ovih klasa imovine”, dodao je.

Predsjednik Fed-a u Ričmondu, Tomas Barkin, pridružio se nizu zvaničnika centralne banke koji su govorili ove sedmice, rekavši u četvrtak da nije jasno da li će biti potrebne dodatne promjene monetarne politike u narednim mjesecima.

Uprkos određenom olakšanju, pritisak na jen i dalje ostaje jer se trguje blizu 150 za dolar, što se smatra potencijalnim okidačem za monetarnu intervenciju države. Jen se posljednji put trgovao na 149,36.

Bazna inflacija u Japanu usporila je u septembru treći mjesec zaredom uglavnom zbog pada troškova goriva, pokazali su podaci u petak.

Odvojeni podaci pokazuju da je fabrička proizvodnja u avgustu u poređenju sa julom bila stabilna, što je znak da kompanije osjećaju posljedice slabe globalne potražnje i slabog rasta kineske ekonomije.

Iako bi valutna intervencija mogla imati ograničen uticaj, “vlada ne bi izgubila ništa politički demonstrirajući japanskoj javnosti da je ozbiljna u rješavanju porasta cijena uvoza koji je rezultat slabijeg jena,” kazao je Jasunari Ueno, glavni tržišni ekonomista u Mizuho Securities.

Euro je iznosio 1,0579 dolara, nastavljajući svoj uspon sa višemjesečnog najnižeg nivoa od 1,0488 dolara ove sedmice, uoči podataka o inflaciji u eurozoni koji će biti objavljeni kasnije u toku dana.

Sterling je ojačao skoro 0,1% na 1,2223 dolara, povrativši većinu gubitaka ove sedmice nakon što je u srijedu pao na 1,2111 dolara, što je najniži nivo od 17. marta.

Australijski dolar je u petak produžio rast, porastao je više od 0,4% u odnosu na američkog imenjaka na 0,6456 dolara.