Bernar Arno, Bernard Arnault

Arnoov advokat: Optužbe za pranje novca neosnovane i apsurdne

Podijeli

Advokat Bernara Arnoa odbacio je optužbe o pranju novca koje su pokrenule preliminarnu istragu francuskih tužilaca o milijarderovom poslovanju s ruskim biznismenom, rekavši da su “koliko apsurdne koliko i neosnovane”.

U petak je parisko javno tužilaštvo saopštilo za CNN da su Arno, koji je vlasnik francuskog konglomerata luksuzne robe LVMH, i ruski oligarh Nikolaj Sarkisov pod “preliminarnom istragom” zbog njihove navodne umiješanosti u “transakcije koje bi mogle predstavljati krivična djela pranja novca”.

Istraga je otvorena prošle godine, saopštilo je tužilaštvo. Kao subjekti preliminarne istrage, ni Arno ni Sarkisov nijesu osumnjičeni, niti su optuženi za prekršaje.

Prema francuskim novinama Le Monde, koji je citirao dopis koji je Tracfin, finansijski nadzornik francuskog ministarstva ekonomije, poslao tužilaštvu prošlog decembra, Arno je 2018. pozajmio 18,3 miliona eura Sarkisovu preko svoje privatne holding kompanije.

U jesen 2018. Sarkisov je iskoristio kredit za kupovinu nekoliko nekretnina u alpskom ljetovalištu Koršavel, gdje Arnoov LVMH posjeduje hotel Cheval Blanc, navodi se u dopisu. Neke od tih nekretnina kupljene su preko SNC La Fleche, firme Sarkisov u čijem je vlasništvu preko mreže holding kompanija, navodi Le Monde. Arno je kasnije kupio SNC La Fleche, dodaje francuski medij.

CNN navodi da ne može nezavisno provjeriti sadržaj Tracfinog memoranduma.

U izjavi koju je LVMH podijelio sa CNN-om u subotu, Arnoova advokatica Žaklin Lafon rekla je da je “operacija koja je izvedena kako bi se omogućilo proširenje hotela Cheval Blanc u Korševelu bila savršeno poznata i sprovedena u skladu sa zakonom. Istraga, koja je očigledno u toku, to neće propustiti da dokaže.”

“Osim toga, ko može ozbiljno zamisliti da bi se gospodin Bernar Arno, koji je izgradio vodeću francusku i evropsku kompaniju više od 40 godina, bavio pranjem novca kako bi proširio hotel?” dodala je Lafon. Nije precizirala šta je proširenje hotela podrazumijevalo.

Predstavnici Sarkisova rekli su za Le Monde da ruski biznismen “uopšte nije lično umiješan” u transakcije povezane sa sumnjom na pranje novca i da 2018. “nije bilo poznatih poslovnih veza između njih dvojice”.

Bloomberg Billionaires Index procjenjuje Arnoovo neto bogatstvo na 164 milijarde dolara, što ga čini drugom najbogatijom osobom na svijetu, odmah iza Ilona Maska.

LVMH je ponovo postala najveća evropska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, nakon što ga je prošlog mjeseca nakratko svrgnuo s trona danski proizvođač lijekova Novo Nordisk. Arnoova kompanija obuhvata brendove luksuzne mode i pića kao što su Louis Vuitton i Moet & Chandon.