Dajmon: Naša djeca će raditi 3,5 dana u sedmici

Podijeli

Izvršni direktor JPMorgana, najveće američke banke, Džejmi Dajmon smatra da će sljedeća generacija radnika ići u kancelariju 3,5 dana u sedmici, zahvaljujući vještačkoj inteligenciji (AI).

Dajmon je nedavno govorio o AI koji utiče na radne uslove, u intervjuu za Bloomberg. Rekao je da AI pomaže da se eliminišu neki od dosadnijih odlika radnog dana te da će neki poslovi vjerovatno biti potpuno zamijenjeni tehnologijom.

“Vaša djeca će doživjeti 100 godina i neće imati rak zbog tehnologije i vjerovatno će raditi tri i po dana u sedmici”, rekao je Dajmon za Bloomberg.

Uprkos tome što neke uloge zastarjevaju, Dajmon vjeruje da će vještačka inteligencija dovesti do poboljšanog kvaliteta života za sljedeću generaciju radnika, donoseći više slobodnog vremena. To će takođe uticati na finansijsku industriju, utičući na sve aspekte biznisa, rekao je on.

“Svaki pojedinačni proces, dakle, greške, trgovanje, hedžing, istraživanje, svaka aplikacija, svaka baza podataka, mogla bi da se primijeni na AI. Dakle, to može biti kao kopilot, možda će i zamijeniti ljude”, rekao je Dajmon. Ali je obećao da će JPMorgan “prerasporediti” svakog svog radnika čiji će posao zamijeni AI.

Dajmon nije sam u ovakvim predviđanjima, piše Business Insider. Mnogi ekonomisti vjeruju da je s razvojem ChatGPT-a ideja o četvorodnevnoj radnoj sedmici vjerojatnija. ChatGPT može pomoći u zadacima poput pisanja evaluacija, podataka, e-pošte i drugih stvari koje bi mogle zamijeniti fizičku radnu snagu.

Kompanije koje su testirale četvorodnevnu radnu sedmicu su imale pozitivne rezultate. Radnici su bili srećniji i produktivniji i prijavili su niže nivoe stresa i izgaranja. Kompanije su čak zabilježile povećanje prihoda jer su radnici bili efikasniji.

Kao rezultat toga, mnogi političari, ekonomisti, radnici i zagovornici mentalnog zdravlja pozdravili su ideju kraće radne sedmice a pojedine vlade su sprovele testiranje ovog modela.

Ipak, iako ideja o kraćoj radnoj sedmici zvuči lijepo, neki zaposleni su zabrinuti da će im AI u potpunosti oduzeti posao. Pitanje zamjene radnika vještačkom inteligencijom pojavilo se kada je Udruženje pisaca Amerike stupilo u štrajk.

Goldman Sachs je predvidio da će 300 miliona poslova s ​​punim radnim vremenom biti “pod uticajem” vještačke inteligencije, uglavnom u oblastima kao što su tehnologija, finansije i pravo. Neće svi ovi poslovi biti potpuno eliminisani, ali postoji velika vjerovatnoća da će se način na koji se obavljaju promijeniti.

Zapravo, AI vodi ka stvaranju nekih novih radnih mjesta. JPMorgan je , na primjer, objavio preko 3.600 novih poslova ranije 2023. godine, prema Bloombergu. Dajmon čak radi na stvaranju alata, sličnog ChatGPT-u, za pomoć investitorima, klijentima banke.