solarni paneli, solar panel

Google Maps može tačno reći gdje je isplativa ugradnja solarnih panela

Podijeli

Google Maps sada može izračunati solarni potencijal krovova, pratiti kvalitet vazduga i prognozirati koncentraciju polena na određenim lokacijama.

Platforma je nedavno pokrenula niz usluga kao što je Solar API, koji izračunava vremenske obrasce i izvlači podatke iz avio-snimaka kako bi pomogao u razumijevanju solarnog potencijala krovova. Alat ima za cilj da pomogne ubrzanju postavljanja solarnih panela poboljšanjem tačnosti i smanjenjem broja potrebnih posjeta gradilištu.

Kako se sezonske alergije pogoršavaju svake godine, Pollen API prikazuje ažurirane informacije o najčešćim alergenima u 65 zemalja, koristeći mješavinu mašinskog učenja i obrazaca vjetra. Slično tome, Air Quality API pruža detaljne informacije o lokalnom kvalitetu vazduha, koristeći podatke iz više izvora, kao što su vladine stanice za praćenje, sateliti, saobraćaj uživo i još mnogo toga, a može prikazati i područja pogođena šumskim požarima.

Iako su ove usluge dostupne kompanijama i pojedincima na komercijalnoj osnovi, korisnici Google mapa u određenim dijelovima svijeta mogu bez naknada pratiti nivoe zagađenja vazduha i područja pogođena šumskim požarima.