Singapore, Singapur, business, building, skyscrapper, district

Bogati idu Singapur, bankari se drže Hongkonga

Podijeli

Zvučna imena u upravljanju novcem ne mogu se zasititi Singapura ovih dana. Milijarder Ray Dalio otvorio je predstavništvo kako bi tamo upravljao svojim ličnim bogatstvom. Ken Griffin i Steve Cohen zapošljavaju ljude, šireći poslovanje.

Od najranijih godina Singapura kao nezavisne države, cilj mu je da bude jedno od ključnih lokacija kroz koje teče svjetski novac. I kao utočište za bogatstvo i središte za upravljanje imovinom, „azijska Švajcarska“ bilježi dovoljno uspjeha da porazi bilo kojeg regionalnog rivala. Takođe je doživio priliv finansijskih radnika i biznisa koji su izbjegli oštru politiku Hongkonga za “Covid Zero” prošle godine, iako i dalje ima dosta posla prije nego što istisne Hongkong kao trgovački centar i bazu za globalne banke koje traže ulaz u Kinu.

Bogatstvo koje nadgleda industrija upravljanja imovinom udvostručilo se za samo šest godina, na oko 4 biliona dolara, prema podacima centralne banke, a oko 80% od toga je strano vlasništvo. Američki BlackRock se širi u Singapuru, kao i penzioni fond Ontario Teachers’ Pension Plan. Čak se i švajcarske banke upuštaju u akciju: kancelarije UBS Group AG dominiraju cijelim gradskim blokom u vrhunskoj trgovačkoj četvrti, sa 3.000 zaposlenih, privatnom teretanom i kapućino barom. To je sada najveća operacija kompanije u Aziji.

“Ne postoji samo jedan podsegment koji je iznenada postao atraktivan u Aziji – vidimo izdvajanja od više njih,” kaže Mark Voumard, suosnivač finansijskog menadžera Gordian Capital Singapore Pte. Singapur “ima zamah, a kada nešto ima noge, nastaviće da radi.”

Švajcarska kruna kao vodeći dom za bogatstvo u svijetu za sada je sigurna. Ali Boston Consulting Group predviđa da će u Singapuru strano bogatstvo koje se tamo knjiži rasti za 9% u narednih pet godina, tri puta brže od njegove švajcarske konkurencije. Može se pohvaliti mnogim atrakcijama Švajcarske, uključujući političku stabilnost i visoko obrazovanu radnu snagu. Takođe sadrži niske stope poreza na dohodak, nulte namete na kapitalnu dobit ili nasljedstvo i podsticaje za multinacionalne kompanije da uspostave sjedišta u Aziji. Glavna lokacija Singapura u sredini jugoistočne Azije čini ga privlačnim za investicijske menadžere fokusirane na region.

Gdje je novac

Brzi uspon upravljanja novcem je pokrenut ranije. Vlada Singapura je 2020. godine uvela novu vrstu pravne strukture nazvanu upravljanje varijabilnog kapitala koje pruža poreske i pravne podsticaje za hedž fondove, rizični kapital i privatne dioničke kompanije za osnivanje u zemlji, slično programima u ofšor centrima kao što su Kajmanska ostrva i Luksemburg. Više od 600 kompanija iskoristilo je novi program od prošlog oktobra.

Neki od najvećih svjetskih menadžera novca su angažovani u Singapuru, uključujući Marshall Wace, Griffin’s Citadel Enterprise Americas i DE Shaw. Point72 Asset Management milijardera Cohena proširio je svoj tim u Singapuru za više od 50% na 100 ljudi. Sveukupno, imovina hedž fondova porasla je 30% u 2021. na 191 milijardi dolara – što predstavlja najveći rekordni porast, prema najnovijim podacima Monetarne uprave Singapura, centralne banke grada-države.

Broj porodičnih kancelarija – firmi koje upravljaju životima i bogatstvom bogatih grupa – popeo se na 1.100 krajem prošle godine, sa samo 400 u 2020, prema procenama MAS-a. Među podsticajima su: poreske promjene u 2019. i program koji ultrabogatima omogućava brzi put do boravka. „Singapur će i dalje imati koristi od tokova bogatstva i sredstava“, rekao je Piyush Gupta, glavni izvršni direktor DBS Group Holdings Ltd, najveće banke u zemlji. “Singapur ima koristi od toga što je sigurno utočište za kapital, ima efikasan finansijski sistem i što je most između Istoka i Zapada.”

Nedavni problemi u drugim finansijskim centrima daju Singapuru dodatnu prednost. Status Švajcarske poljuljan je ove godine kolapsom Credit Suisse Group AG i njegovom na brzinu dogovorenom preuzimanju konkurenta UBS. Credit Suisse je zabilježio odlive više od 100 milijardi švajcarskih franaka (111 milijardi dolara) jer bogati klijenti svoj novac premještaju negdje drugdje, uključujući Singapur. Kao što je profesor poslovne škole IMD-a Arturo Bris primijetio u vrijeme spajanja: „Singapurci otvaraju šampanjac“ zbog propasti švajcarske banke.

U Hongkongu, bankarima i investitorima postaje sve nelagodniji zbog političkih obračuna Kine, a zabrinutost je pogoršana rastućim tenzijama sa SAD. Hongkong je upravo izgubio svoju pet deceniju dugu poziciju najslobodnije svjetske ekonomije u odnosu na Singapur, prema najnovijoj rang-listi koju je sačinio kanadski think tank Fraser institut, koji je naveo restriktivnije propise i eroziju nezavisnosti pravosuđa u ovom području. Sve manje poslovanja unutar centra, koje trpi ekonomsko usporavanje i krizu nekretnina, podstiče finansijske kompanije da tamo ukidaju radna mesta.

Kompanija je aktivna ako je njen datum registracije u Singapuru kasniji od datuma u Hongkongu. Datumi registracije u Singapuru mogu značajno prethoditi datumima licenciranja.

Ipak, Singapur ima svoje izazove. Njegova čista reputacija – nalazi se na petom mjestu u svijetu na Indeksu percepcije korupcije koji je objavio Transparency International – nedavno je pogođen skandalima. Ministar saobraćaja je uhapšen u istrazi o korupciji i pušten uz kauciju, dok su dva poslanika neočekivano dala ostavke zbog afere. Odvojeno, u avgustu su vlasti optužile 10 stranaca za pranje novca i zaplijenile više od 2,8 milijardi američkih dolara imovine, uključujući umjetnine, luksuzne automobile i gotovinu.

Nered je zahvatio neke od najvećih svjetskih banaka i natjerao vlasti da pojačaju kontrolu tokova stranog novca. To je takođe bacilo senku na kancelarije za upravljanje porodičnim bogatstvom: državni ministar Alvin Tan rekao je u parlamentu 3. oktobra da je jedan ili više optuženih možda povezano upravo s tim kancelarijama. Iako vlada pozdravlja legitimno poslovanje, rekao je Tan, MAS je nedavno najavio planove za strože kontrole protiv pranja novca u porodičnim firmama/fondovima i razmotriće da li su potrebne dodatne mjere zaštite.

U međuvremenu, u borbi za najjači finansijski centar Azije, prednost ostaje na strani Hongkonga, barem što se Wall Streeta tiče. Hongkong je i dalje prva stanica za kompanije koje žele da razbiju drugu po veličini svjetsku ekonomiju – ekonomsko dvorište Singapura u jugoistočnoj Aziji je daleko manje. Region od 10 nacija ima 680 miliona stanovnika i ekonomiju od 3 biliona dolara, u poređenju sa 1,4 milijarde stanovnika Kine i ekonomijom od 18 biliona dolara. Dok je Singapur privukao nešto kineskog bogatstva, Hongkong je i dalje prepun klijenata sa velikim neto vrijednostima za bankare; dom je gotovo polovine menadžera hedž fondova u Aziji, prema podacima Preqin Ltd-a.

Neki investicioni bankari koji su se preselili u Singapur tokom strogih ograničenja Covid-19 vraćaju se u Hongkong. Jedna banka sa Wall Streeta vratila je skoro polovinu onih koji su otišli, dok se u UBS vratilo oko trećine od dvadesetak zaposlenih koji su se preselili, kažu menadžeri koji su odbili da budu imenovani jer informacije nijesu javne.

Manje tržište kapitala Singapura znači da se ne može takmičiti s Hongkongom u sklapanju poslova ili dionicama, koji su među najvećim pokretačima azijskih prihoda Wall Streeta. Ukupna vrijednost kompanija na berzi u Hongkongu iznosi oko 5 biliona dolara, što je više od 12 puta više u odnosu na 400 milijardi dolara u Singapuru. Manje od 20 miliona dolara prikupljeno je od inicijalnih javnih ponuda u Singapuru 2023, što je 95% manje nego godinu dana ranije. To je djelić od 3 milijarde dolara koje su generisale IPO u Hongkongu, što predstavlja pad od 68% u odnosu na prethodnu godinu.

Procvat stanovanja u Singapuru povećao je ionako visoke troškove najma, zatvarajući veći dio jaza u pristupačnosti u odnosu na istorijski skuplji Hongkong. U međuvremenu, građani Hongkonga u finansijama imaju tendenciju da zarađuju više. Njihova prosječna ukupna naknada, uključujući platu i bonus, približava se nivou od 300.000 dolara — 52% više nego u Singapuru, na osnovu izvještaja eFinancialCareers za 2022. Neki finansijski profesionalci koji su se selili između dva grada priznaju da im nedostaje noćni život u Hongkongu i opšta haotična gužva.

Realnost za globalne banke je da je Hongkong teško zamijeniti. Ali Singapur ima koristi od kompanija koje žele diversifikaciju u regionu ili bazu za šire azijske operacije izvan Kine. “Banke i kompanije za finansijske usluge generalno su otvorile veće poslove u Singapuru ili će se odlučiti za neku vrstu strategije dvostrukog čvorišta u Aziji,” kaže John Mullally, izvršni direktor iz Hongkonga u firmi za zapošljavanje Robert Walters.

Bloomberg/Investitor; naslovna fotografija: Jeyakumaran Mayooresan on Unsplash

Comments are closed.