stan, stambena zgrada, nekretnine, kvart, apartmani, building, real estate

Stiže li najveća kriza nekretnina ikada?

Podijeli

Maltene cijeli svijet strepi od dešavanja u nekoliko regiona, a to su najprije SAD i Kina, a onda i EU.

Nije tajna da se zbivanja u Americi i Kini “prelivaju” na ostatak planete, a izuzetak nije ni sektor nekretnina. Naime, kako za sada stvari stoje, nema signala da se kriza u domenu nekretnina u Kini bliži kraju.

Prvi problemi su bili jasni još 2021, kada su neke od najvećih kompanija objavljivale da ne mogu da plate svoje dugove, te da broje milionske gubitke, a među njima je svakako Evergrande kao “predvodnik”.

Obim ovog problema dobro opisuje izjava bivšeg zamjenika šefa Nacionalnog zavoda za statistiku Kine – o tome kako cjelokupno stanovništvo te zemlje ne bi moglo da napuni sve prazne, postojeće nekretnine.

“Koliko ima praznih domova trenutno? Svaki stručnjak daje vrlo različite brojke, a najekstremniji vjeruju da je trenutni broj praznih domova dovoljan za 3 milijarde ljudi. To je, možda, pretjerana procjena, ali 1,4 milijarde ljudi (trenutno stanovništvo Kine) ih vjerovatno ne može ispuniti”, izjavio je He Keng na nedavno održanom forumu, prenosi Telegraf.

Ova izjava je, naime, iznenadila čak i one koji prate krizu nekretnina u Kini od njenog izbijanja 2021. godine, a čiju veličinu zvanične vlasti u Pekingu deklarativno umanjuju.

Ali, sudeći prema politikama koje se uvode da bi se spasio posrnuli sektor, ipak je ozbiljno shvataju.

Poludovršene zgrade, prazni stanovi i kancelarije, zatim napuštena gradilišta, pa čak i namjerno rušenje nedavno izgrađenih nekretnina – jesu fizički znakovi propadanja nekada brzorastućeg i isplativog sektora.

Svakako, ovakve krize nijesu rjetkost nigdje u svijetu, ali zbog veličine Kine, tamošnja kriza bi mogla postati jedna od najvećih u istoriji.

Stanovništvo Kine je novoizgrađene stanove najčešće kupovalo tako da plati stanove prije početka izgradnje zgrada, i to je imalo smisla, jer su cijene stalno rasle, pa bi kupci morali da plate više po završetku izgradnje.

S druge strane, ovaj princip plaćanja je odgovarao i kompanijama, jer su lakše mogle da finansiraju projekte.

Sada, zbog problema prezaduženosti, mnogi projekti kasne ili su odloženi, dok nastavljaju da “udaraju talasi” nelikvidnosti kompanija. Kupci se brinu da njihovi – unaprijed plaćeni stanovi – nikada neće biti dovršeni, a novi kupci su podjednako skeptični, pa manje kupuju.