Beijing, Peking, China, Kina, buildings, business, scyscrappers

Kina odobrila 108 milijardi dolara za podršku likvidnosti domaćih banaka

Podijeli

Kineska centralna banka povećala je podršku likvidnosti bankarskom sistemu dok je u ponedjeljak smanjila srednjeročne zajmove, ali je zadržala kamatnu stopu nepromijenjenom zbog zabrinutosti zbog rizika od oštrijeg pada nacionalne valute.

Narodna banka Kine (PBOC) “hoda po užetu” između održavanja likvidnosti dovoljnom za pomoć ekonomiji koja se bori i stabilizacije juana usred očekivanja “više za duže” američke stope.

PBOC je u saopštenju naveo da je izvršio operacije srednjoročnog kreditiranja (MLF) u vrijednosti od 789 milijardi juana (107,96 milijardi dolara) kako bi održala likvidnost u bankarskom sistemu adekvatnim.

Sa dospijećem kredita MLF u vrijednosti od 500 milijardi juana, PBOC upumpava 289 milijardi juana svježe likvidnosti u bankarski sistem, što je najveća takva neto injekcija u skoro tri godine. U međuvremenu, zadržala je nepromijenjenu stopu na jednogodišnje polise na 2,50%, u skladu sa prošlosedmičnom anketom Reutersa.

Operacije od ponedjeljka pokazuju da se “PBOC nada da će obezbijediti likvidnost kako bi ublažio stres na tržištu”, rekao je Stone Zhou, direktor Global Markets u UOB China.

Ovog mjeseca, više kineskih lokalnih vlada, uključujući Liaoning i Chongqing, žure da izdaju posebne obveznice za refinansiranje za otplatu nepodmirenih obaveza, dok Peking pojačava napore da smanji rastuće rizike duga koji i dalje zabrinjavaju investitore.

Analitičari očekuju da će izdavanje takvih obveznica ove godine dostići najmanje 1 bilion juana, prenosi Reuters.

Osim toga, naplata poreza od strane vlade u oktobru takođe će vjerovatno uzrokovati stres likvidnosti, kažu analitičari.

PBOC je smanjio stopu MLF-a – vodiča za referentne kineske kamatne stope – dva puta ove godine kako bi snizio troškove zaduživanja u ekonomiji pogođenoj slabom potrošnjom i produbljivanjem krize sektora nekretnina i imovine. Ali dalje monetarno popuštanje moglo bi povećati jaz u prinosu Kine u odnosu na Sjedinjene Države, stvarajući novi pritisak na juan, koji je ove godine izgubio oko 5,5% vrijednosti u odnosu na dolar.

Xing Zhaopeng, viši kineski strateg u ANZ-u, rekao je da odluka PBOC-a u ponedjeljak da ne snizi stope ne isključuje smanjenje od pet baznih poena na jednogodišnju referentnu kamatnu stopu u petak.

“Vjerujemo da će PBOC zadržati svoj tempo popuštanja na jednu mjeru mjesečno”, navoe je Zhaopeng.

Louise Loo, vodeći ekonomist u Oxford Economics-u, takođe očekuje da će kineska monetarna politika u kratkoročnom periodu ostati stabilna.

Ekonomska savjetodavna firma predviđa da će PBOC u četvrtom tromjesečju donijeti dalji krug smanjenja stope od 10 baznih poena, kao i još dodatnih 25 u odnosu na stopu obavezne rezerve u decembru.