Demis Hassabis, DeepMind CEO

Ni Mask, ni Zakerberg: Upoznajte najpametnijeg izvršnog direktora na svijetu

Podijeli

Izvršni direktor DeepMinda Demis Hassabis rangiran je kao najpametniji izvršni direktor na svijetu, čak ispred vrhunskih globalnih menadžera poput Marka Zakerberga iz Mete, Tesle i SpaceX-a Ilona Maska, i čak izvršnog direktora Alphabetove matične kompanije Sundara Pičaija.

Prema izvještaju Preply-a, “Hassabis, poznat po svojoj dvostrukoj stručnosti kao istraživač vještačke inteligencije (AI) i neuronaučnik, obogatio je svoje javne diskurse jedinstvenom mješavinom znanja.”

Hassabis je na prvom mjestu sa ocjenom 87,33, a slijede ga izvršni direktor Blackstonea Stephen Schwarzman s ocjenom 74,33 i izvršni direktor Berkshire Hathaway Warren Buffett, s ocjenom 74.

Značajno je da su u izvještaju bivši izvršni direktor Amazona Jeff Bezos (5. mjesto, rezultat 71) i izvršni direktor Meta platforme Mark Zuckerberg (8. mjesto, rezultat 69,67) pametniji od najbogatijeg čovjeka na svijetu, Elona Muska, koji je rangiran na 16. mjestu mjesto sa rezultatom 64,33.

Kako je izračunata pamet generalnih direktora?

Firma za online podučavanje izvršila je detaljnu analizu javnih nastupa različitih izvršnih direktora i ocijenila ih u rasponu od 100 bodova.

Inteligencija izvršnih direktora rangirana je na osnovu pet ključnih karakteristika – širina vokabulara, čitljivost teksta, kritičko razmišljanje, mjerenje zamršenosti rečeničnih struktura i sposobnost govornika u povezivanju svog dijaloga sa širim kontekstima.

U izvještaju se navodi da inteligencija procijenjena u njihovoj studiji nije jedina odrednica uspjeha u vođenju kompanije.

„Svaki lider na ovoj listi, bez obzira na svoj rezultat, pokazao je izrazite liderske kvalitete i dao je značajan doprinos svojim sektorima“, dodaje se u izvještaju.