Google, business, headquarters hq

Google otpustio radnike drugi put u dva mjeseca

Podijeli

Google je otpustio “manji broj” radnika u svojoj diviziji Google News, postavši najnoviji tehnološki gigant koji je smanjio radnu snagu.

Otpuštanja kompanije uticala su na desetine zaposlenih, navodi CNBC, koji je prvi objavio tu vijest. To je bio drugi put u dva mjeseca da je Google smanjio broj zaposlenih. Odjeljenje za samovozeća vozila Waymo matične kompanije Alphabet takođe je nedavno imao otkaze.

Google je u januaru otpustio oko 12.000 ljudi, ili 6% ukupne radne snage.

„Duboko smo posvećeni živom informacionom ekosistemu, a vijesti su dio tog dugoročnog ulaganja. Napravili smo neke interne promjene kako bismo pojednostavili našu organizaciju”, rekla je Jenn Crider, portparolka Googlea, u izjavi.

Brojne tehnološke kompanije su otpustile zaposlene nakon što su agresivno zapošljavale tokom pandemije. Meta, Amazonova Twitch divizija, Cisco i Microsoftov LinkedIn takođe su nedavno sproveli otpuštanja.

Google News, koji objedinjuje i organizuje novinske članke i ključni je izvor prometa za izdavače, ima stotine zaposlenih. Kompanija je saopštila da smanjenja nijesu dio većeg talasa otpuštanja.

Mnoge novinske organizacije dijelile su otkaze ove godine jer se novac za oglašavanje smanjio, a broj čitalaca pao.