Luštica Bay, domaća pijaca

Svjetska banka: Crnu Goru očekuje najveći ekonomski rast na Zapadnom Balkanu

Podijeli

Sjeverna Makedonija će imati najniži privredni rast i najveći budžetski deficit u regionu Zapadnog Balkana, ocjenjuje Svjetska banka u polugodišnjem ekonomskom izveštaju za region, koji je nedavno predstavljen u Skoplju. Najveći rast od 4,8 odsto očekuje se za Crnu Goru, zatim Albaniju sa 3,6 odsto, Kosovo sa 3,2, Bosnu i Hercegovinu sa 2,2, Srbiju sa 2 odsto, dodaje se u izvještaju.

Prognoze za Sjevernu Makedoniju za privredni rast su 1,8 odsto za ovu godinu, tokom 2024. se očekuje rast od 2,5 odsto, a 2025. godine rast od 2,9 odsto, prenosi Kosovonline.

Ekonomista Kancelarije Svjetske banke u Skoplju Joana Mađoska rekla je na konferenciji za novinare da je rast u Sjevernoj Makedoniji počeo da usporava u drugom kvartalu godine i sa stope rasta od 2,1 odsto u prvom kvartalu na 1,1 odsto rasta u drugu četvrtinu.

“Rast je predvođen ličnom potrošnjom, pošto su izvoz i bruto investicije opali kako je globalna potrošnjaopala. I lična potrošnja je usporila u odnosu na prošlu godinu zbog nastavka visoke inflacije i usporenog kreditiranja, što je uticalo na kupovnu moć stanovništva”, rekla je Mađoska, prenosi Dan.

Viši ekonomista za zemlje Zapadnog Balkana Sanja Madžarević Šujster istakla je da za razliku od ranije, kada je uloga spoljnih faktora bila glavni faktor inflacije u zemlji, sada to domaći faktor, posebno rast zarada u javnom sektoru, zaostali efekti vladinih mjera, višak tražnje i velika profitna marža kompanija.

U izveštaju Svetske banke se navodi da je kao rezultat rata u Ukrajini rast na Zapadnom Balkanu nastavio da usporava tokom cijele 2022. i prve polovine 2023. godine, a usporavanje globalne tražnje dovelo je do niže industrijske proizvodnje u razvijenim zemljama u EU, a najviše je pogodilo Srbiju i Sjevernu Makedoniju, jer je njihov izvoz usmjeren na razvijene zemlje Evrope i Centralne Azije.

Očekuje se da će prosječan rast zemalja Zapadnog Balkana ove godine biti oko 2,5 odsto.