Apple store, iPhone

Apple za ponedjeljak zakazao novi događaj: Stiže novi čip?

Podijeli

Apple je najavio svoj drugi događaj ove sezone, samo mjesec dana nakon što je predstavio svoju novu liniju iPhonea 15.

Vjerovatno će biti predstavljeni novi iMac računari sa unaprijeđenim čipom, prenose američki mediji.

Kompanija je poslala pozive predstavnicima medija za događaj pod nazivom “Scary fast” (“Strašno brzo”) u ponedjeljak, 30. oktobra u 20:00 po lokalnom vremenu u Kupertinu. Događaj će biti dostupan samo putem livestreama; Apple obično organizuje lansiranje svojih proizvoda i uživo i online, pa ovo predstavlja neobičan izuzetak.

Slogan događaja – „Strašno brzo “ – je očigledan znak za otkrivanje njegove generacije silikonskog čipa, M3, a naziv sugeriše i “Noć vještica”, koja je dan kasnije.

Očekuje se da će kompanija pokazati nove iMac računare koji se mogu pohvaliti novim moćnim čipsetom u potezu koji bi takođe trebao povećati prodaju Maca, koja bilježi pad ove godine.

„Slaba potražnja, višak zaliha i pogoršana makroekonomska klima bili su faktori koji doprinose naglom padu isporuka tradicionalnih računara“, rekla je kompanija za istraživanje tržišta IDC ranije ove godine, prenosi CNN.

Prošle godine, Apple je u svoju MacBook liniju uveo svoj M2 čip. Očekuje se da će 24-inčni iMac dobiti M3 čip na Appleovom događaju ove godine. U ovom trenutku, nema glasina o lansiranju novog iPada.

Apple je lansirao svoj prvi interni M1 silikonski čipset za svoju liniju računara 2020. godine, udaljavajući se od godina korišćenja Intelove, opcije koja odgovara širem krugu korisnika. U to vrijeme, Apple je tvrdio da je M1 najbrže CPU jezgro na svijetu i najbrža integrisana grafika u personalnom računaru.

Prošlog mjeseca, Apple je predstavio svoje iPhone 15 uređaje sa tanjim dizajnom, naprednijim sistemom glavne kamere, prilagodljivim Action tasterom kao i USB-C punjenjem.