Google

Kako posluju Google, Youtube? Alphabet objavio poslovne rezultate, dionice pale

Podijeli

Googleova matična kompanija, Alphabet, izvijestila je o kvartalnim poslovnim rezultatima koji su bili iznad očekivanja, no usporavanje segmenta usluga u oblaku razočaralo je ulagače i donijelo snažan pad dionica.

Prihodi u periodu od jula do septembra skočili su 11,1 odsto na 76,8 milijardi dolara, što je iznad konsenzusa od 75,8 milijardi dolara.

Dvocifrena stopa rasta dolazi nakon četiri uzastopna tromjesečja anemičnog poslovanja kao rezultat slabljenja tržišta oglašavanja i povećane konkurencije TikToka, prenosi SEEbiz.

Prihodi od oglašavanja u kvartalu skočili su 9,5 odsto na 59,65 milijardi dolara, dok je YouTube objavio rast prihoda od 12,5 odsto na 7,95 milijardi dolara, što je iznad konsenzusa od 7,81 milijardu dolara. Uprava je rekla da je Shorts format, kao odgovor na TikTok, dosegao 70 milijardi pregleda dnevno, u odnosu na oko 50 milijardi na početku godine. Pretraživač je donio 44 milijarde dolara prihoda, što je rast od 11,3 odsto i iznad konsenzusa od 43,2 milijarde dolara, piše Momentum.

Segment poslovanja u oblaku zabilježio je rast prihoda od 22 odsto na 8,41 milijardu dolara, što je ispod očekivanja od 8,64 milijarde dolara. Operativna dobit u segmentu dosegla je 266 miliona dolara, ispod konsenzusa od 434 miliona dolara i slabije od rezultata iz prethodnog kvartala.

Širenjem primijenjene vještačke inteligencije (AI) ovaj segment poslovanja, u kojem se kompanija takmiči prvenstveno s Amazonom i Microsoftom, još više dobiva na značaju, jer se mnoge firme okreću tim uslugama. Uprava kompanije rekla je analitičarima da je rast oblaka “ostao snažan u svim geografskim područjima, industrijama i proizvodima”, ali da stopa širenja “odražava napore u optimizaciji korisnika”, izraz koji se generalno koristi za opisivanje situacije kada korisnici smanje potrošnju.

Inovativni poslovi kompanije, koji uključuju naučni centar Verily i projekat autonomnih vozila Waymo, ostvarili su prihod od 297 miliona dolara uz operativni gubitak sličan prošlogodišnjem iznosu od 1,2 milijarde dolara.

Kada je riječ o profitabilnosti kompanije, zarada po dionici (EPS) skočila je 46 odsto na 1,55 dolara, nadmašivši očekivanja od 1,45 dolara. Operativna dobit u tom periodu je porasla 24,6 odsto na 21,3 milijarde dolara, dok je marža skočila 3,1 postotni bod na 27,9 odsto.

Dionice Alphabeta pale su gotovo devet posto na početku trgovačkog dana, ali su i dalje u porastu od oko 44 odsto od početka godine.