Meta nadmašila očekivanja i duplirala kvartalni profit

Podijeli

Meta je u srijedu ponovo nadmašila očekivanja Wall Streeta kada je objavila zaradu za kvartal koji je završen u septembru, što je još jedan znak da strategija preokreta kompanije u „godini efikasnosti“ nastavlja da daje rezultate.

Snažni rezultati dolaze kada je Meta objavila da je “značajno završila” plan otpuštanja svog plana za smanjenje troškova nakon brutalne 2022. godine, ocjenjuje CNN.

Facebook-ova matična kompanija objavila je kvartalni rast prihoda od 23% u odnosu na prethodnu godinu na više od 34 milijarde dolara, što je više od 33,5 milijardi dolara koje su analitičari predviđali. Meta je takođe više nego udvostručila profit u poređenju sa istim kvartalom prošle godine, prijavivši neto prihod od skoro 11,6 milijardi dolara — tokom istog kvartala prethodne godine, Meta profit je opao za polovinu.

Dionice Mete skočile su čak 4% u trgovanju nakon radnog vremena u srijedu nakon izvještaja. Metine dionice su već porasle za 140% od početka godine do zatvaranja u srijedu.

Zakerberg je izložio svoje planove za „godinu efikasnosti“ u februaru nakon pada prihoda kompanije u trećem kvartalu 2022, nakon teške godine u kojoj se kompanija suočila s izazovima zbog Appleovih promjena privatnosti u aplikacijama i niže potrošnje na digitalne oglase usred šire makroekonomske neizvjesnosti. Rast korisnika kompanije takođe se usporava usred oštre konkurencije rivala kao što je TikTok.

Meta je u srijedu objavila relativno snažan rast korisnika i za svoju porodicu aplikacija i za svoju osnovnu Facebook platformu. Broj aktivnih korisnika Facebooka na mjesečnom nivou narastao je 3% u odnosu na prethodnu godinu na više od 3 milijarde, što je rast od 2% u kvartalu prošle godine.

Bilo je i pozitivnih signala za osnovnu reklamnu djelatnost kompanije. Impresije oglasa u svim Meta aplikacijama porasle su 31% u odnosu na prethodnu godinu u septembarskom kvartalu. Kompanija je takođe prijavila pad prosječne cijene po oglasu od 6% u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, to je sporija stopa pada nego u istom periodu prethodne godine, kada je prosječna cijena po oglasu pala 18%.

Meta radi na poboljšanju svoje tehnologije ciljanja oglasa koristeći vještačku inteligenciju kako bi poboljšala povrat ulaganja za oglašivače i kako bi bolje unovčila svoju popularnu funkciju Reels na Instagramu. “Reels je od rane inicijative postao ključni dio naših aplikacija”, rekao je izvršni direktor Mark Zakerberg u pozivu analitičara u srijedu.