Apple predstavio svoje najbrže iMac i MacBook Pro modele do sada

Podijeli

Appleova MacBook Pro linija i iMac računari upravo su postali još brži.

Na događaju koji se prenosio uživo u ponedjeljak uveče, kompanija je predstavila svoju sledeću generaciju porodice procesora napravljenih po mjeri – M3, M3 Pro i M3 Pro Max – i zajedno sa njom, nekoliko novih računara.

Slogan događaja “Scary fast” (zastrašujuće brzo) bio je očigledan znak otkrivanja serije silikonskih čipova sljedeće generacije, kao i praznika Noći vještica u utorak. Na početku unaprijed snimljene prezentacije, izvršni direktor Tim Kuk pojavio se u crnom na slabo osvijetljenom mjestu unutar Appleovog sjedišta u Kupertinu u Kaliforniji, stojeći ispred prividne mašine za dim.

Iako predstavljanje novog procesora možda neće zvučati atraktivno, on će poslužiti kao okosnica za najnovije Appleove proizvode, omogućavajući veće brzine i više mogućnosti nego ikad. Na primjer, Apple je rekao da su brzine M3 sada do 2,5 puta brže nego kod M1 familije čipova, a njegove performanse obrade jezgra su do 50% brže. Čipovi su napravljeni sa 3 nanometarskom tehnologijom, koja može podržati naprednu grafiku i vještačku inteligenciju (AI).

„To će doneti potpuno novi nivo grafike za Mac“, rekao je izvršni direktor kompanije Apple tokom događaja. “Oni su najnapredniji čipovi ikada napravljeni za personalni računar.”

Tokom prezentacije, Apple je pokazao kako se na uređaju M3 može provesti analiza za složene zadatke kao što je sekvenciranje DNK/RNA, što može pomoći u otkrivanju raka u ranoj fazi ili pomoći u sprječavanju pandemije, s bilo kojeg mjesta u svijetu.

Novi 14-inčni i 16-inčni MacBook Pro laptopovi će imati M3 Pro i M3 Pro Max čipove. Iako modeli izgledaju isto kao i njihovi prethodnici, doći će u novoj “svemirskoj crnoj” boji, koja će zamijeniti “svemirsko sivu”. Opcija MacBook Pro sa M3 Pro Max procesorom dolazi sa do 8 TB memorije, 128 GB memorije i oko 11 puta je brža od najbrže linije MacBook Pro zasnovane na Intelu, prema Appleu.

Modeli takođe obećavaju 22 sata trajanja baterije i ekran koji je 25% svjetliji od prethodne verzije. Cijene 14-inčnog MacBooka počinju od 1.599 dolara a 16-inčnog laptopa od 2.499 dolara.

U međuvremenu, Apple takođe dodaje M3 čipove svojoj 24-inčnoj iMac liniji. Model i dalje ima isti 4.5K retina ekran kao i ranije i dostupan je u do sedam boja, ali kompanija kaže da je sada 2 puta brži od prve generacije M1 iMac-a. Novi iMac koji pokreće M3 počinje od 1.299 dolara i počinje isporuku sljedeće sedmice.

Tokom proteklih nekoliko godina, napredak Apple Silicon-a – silikonskog čipa napravljenog po narudžbi kompanije – pojavio se kao značajna prekrernica za Apple, koja je kulminirala prelaskom sa Intelovih čipova. Takođe je privukao pažnju impresivnim performansama čipova u pogledu obrade, termalne efikasnosti i trajanja baterije.

Novi proizvodi dolaze u trenutku kada osvajaju značajnu poziciju na tradicionalnom tržištu računara i laptopa. U isto vrijeme, prodaja Maca je ove godine opala zbog slabije potražnje, viška zaliha i pogoršanja makroekonomske klime.

Prošlog mjeseca, Apple je predstavio svoje iPhone 15 uređaje sa tanjim dizajnom, naprednijim sistemom glavne kamere, prilagodljivim Action tasterom i USB-C punjenjem.

Pogledajte snimak cijelog događaja: