dollar, american dollar, currency, money

Fed drugi put zadržao kamatne stope

Podijeli

Američke Federalne rezerve su u srijedu zadržale kamatne stope drugi uzastopni sastanak, ostavljajući referentnu kamatnu stopu centralne banke na najvišem nivou u posljednje 22 godine.

Ekonomisti i finansijska tržišta očekivali su pauzu u agresivnoj kampanji Fed-a za povećanje kamatnih stopa, nakon što je nekoliko zvaničnika Fed-a signaliziralo da očekuju dalje usporavanje američke ekonomije, jer ona nastavlja da apsorbuje efekte viših troškova zaduživanja.

U izjavi Fed-a nakon sastanka navedeno je da je “ekonomska aktivnost porasla snažnim tempom u trećem kvartalu” – nedavni razvoj koji je zbunio neke ekonomiste, prenose američki mediji.

Uprkos tome što je Fed agresivno podigao kamatne stope 11 puta od marta 2022. u pokušaju da se izbori sa inflacijom, američka ekonomija ne samo da je do sada izbjegla recesiju, već se umjesto toga proširila po stopi od nevjerovatnih 4,9% godišnje u trećem kvartalu, uglavnom zbog solidne privatne potrošnje.

Iznenađujuća otpornost ekonomije jedan je od razloga za nedavno povećanje prinosa na obveznice, s referentnim 10-godišnjim prinosom američkog trezora koji se kretao blizu praga od 5% — iako je pao ispod 4,8% u srijedu ujutro nakon što je Ministarstvo finansija saopštilo da će prodati nešto manji iznos duga nego što su investitori očekivali.

Iako se inflacija značajno povukla sa svog vrhunca u četiri decenije prošlog ljeta, ona je i dalje iznad ciljanih 2%. Usijana ekonomija mogla bi otežati poslovično posljednju milju Fed-ove istorijske borbe protiv inflacije i možda poništiti neki od dobrodošlih rezultata iz prošle godine. U pet godina prije pandemije Covid-19, od 2014. do 2019, rast BDP-a u prosjeku je iznosio 2,6%, prema podacima Ministarstva trgovine, prenosi CNN.