Maersk, shipping, ship, cargo, brod, kontejner

Maersk ukida 10.000 radnih mjesta

Podijeli

Brodarska grupa AP Moller-Maersk u petak je objavila nagli pad profita i prihoda u trećem tromjesečju i najavila da će otpustiti 10.000 zaposlenih jer se bori sa nižim vozarinama i smanjenom potražnjom za kontejnerskim transportom.

Danska kompanija je takođe zadržala svoje cjelogodišnje smjernice o prihodima i operativnom profitu, ali sada očekuje da će oboje biti na donjem kraju raspona.

“Naša industrija se suočava s novom normalnošću koju obilježava smanjena potražnja, cijene u skladu s istorijskim nivoima i inflatornim pritiskom na našu bazu troškova”, rekao je izvršni direktor Vincent Clerc u izjavi.

„Od ljeta bilježimo prekomjerne kapacitete u većini regiona što je izazvalo pad cijena i nema primjetnog porasta u recikliranju ili praznom hodu brodova,“ rekao je on.

Grupa je još u avgustu upozorila na strmiji pad globalne potražnje za brodskim kontejnerima u ovoj godini, zbog sporog ekonomskog rasta i smanjenja zaliha nakon pandemije COVID-19.

Maersk je rekao da ima za cilj da smanji svoju radnu snagu sa 110.000 u januaru ove godine na ispod 100.000, što će rezultirati uštedom od 600 miliona dolara sljedeće godine u odnosu na ovu.

Jednokratni trošak od 350 miliona dolara u vezi sa restrukturiranjem najviše bi uticao na njen finansijski učinak u 2023. godini, navodi se u saopštenju.

Kompanija je saopštila da očekuje osnovnu godišnju zaradu prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) između 9,5 i 11 milijardi dolara, dok se osnovna zarada prije kamata i poreza očekuje između 3,5 milijardi i 5 milijardi dolara.

EBITDA je pala na 1,9 milijardi dolara u trećem tromjesečju sa 10,9 milijardi dolara godinu ranije, nešto iznad očekivanja analitičara od 1,81 milijardu dolara u anketi Refinitiva. Prihodi su pali za 47% na 12,1 milijardu dolara, prenio je Reuters.

Naslovna fotografija: Galen Crout on Unsplash