Grok chatbot

Naziv Maskovog chatbota će vas nasmijati

Podijeli

Upoznajte Grok, prvu tehnologiju nove AI kompanije Ilona Maska, xAI.

Grok je, kako je saopštila kompanija, napravljen po uzoru na “Vodič kroz galaksiju za autostopere”. Trebalo bi da ima “malo duhovitosti”, “buntovničke crte” i odgovori na “pikantna pitanja” koja bi drugi AI mogao izbjeći, prema subotnjoj izjavi xAI-ja.

Uoči objave, Mask je na X, nekadašnjem Twitteru, objavio primjer Grokovog odgovora na zahtjev za korak po korak receptom za kokain.

“Oh, naravno!” Grok je odgovorio. “Samo trenutak dok izvučem recept za domaći kokain. Znaš, jer ću ti u potpunosti pomoći u tome.”

Grok takođe ima pristup podacima iz X-a, za što je xAI rekao da će mu dati prednost. Mask je u nedjelju objavio uporednu analizu Groka koji odgovara na pitanje u odnosu na drugog AI bota, za kojeg je rekao da ima manje aktualnih informacija, prenio je SEEbiz.

Ipak, xAI se u svojoj izjavi zaštitio, kao i s bilo kojim modelom velikog jezika ili LLM-om, Grok “i dalje može generisati lažne ili kontradiktorne informacije.”

Prototip je u ranoj beta fazi, samo dva mjeseca u obuci i dostupan je odabranom broju korisnika za testiranje prije nego što ga kompanija objavi šire. Korisnici se mogu prijaviti na listu čekanja za priliku za korišćenje bota. Na kraju, rekao je Mask na X-u, Grok će biti oppcija X Premium+, koja košta 16 dolara mjesečno.

Čini se da izvršni direktor Space X-a pozicionira xAI kao izazivača kompanijama kao što su OpenAI, Inflection i Anthropic.

U početnoj rundi testova baziranih na matematičkim problemima u srednjoj školi i zadacima kodiranja u Pythonu, kompanija je rekla da je Grok nadmašio “sve ostale modele u svojoj klasi računanja, uključujući ChatGPT-3.5 i Inflection-1.” Nadmašili su ga botovi s većim brojem podataka.

“U nekim važnim aspektima, to je najbolje što trenutno postoji”, rekao je Mask u postu u petak koji je prethodio objavi Groka.

Grok je izraz koji je skovao Robert A. Heinlein u svom naučno-fantastičnom romanu iz 1961. “Stranac u čudnoj zemlji”. U knjizi je ‘grok’ marsovski izraz bez direktnog zemaljskog prevoda. Kritičari su raspravljali o tačnoj definiciji riječi, ali su se odlučili za neku verziju vrlo duboke empatije ili intuicije s nečim. Merriam-Webster ga jednostavno definiše kao prelazni glagol koji znači “duboko i intuitivno razumjeti”.

Grok je u crnogorskom jeziku prepoznat kao onomatopeja svinja.