Sam Altman, Sem Altman, OpenAI CEO, izvršni direktor, vještačka inteligencija, artificial inteligence AI

Drama se nastavlja: OpenAI je prvo otpustio izvršnog direktora, sada razmatra da ga vrati

Podijeli

U iznenađujućem preokretu nakon neočekivanog otpuštanja izvršnog direktora OpenAI, Sema Altmana u petak, liderska kompanija u sektoru vještačke inteligencije razmišlja o njegovom povratku.

Više uticajnih američkih medija, uključujući Wall Street Journal i New York Times, citiralo je anonimne izvore koji su rekli da odbor sada preispituje odluku o otpuštanju i da je zatražio od Altmana da se vrati. Altman razmatra ponudu, rekli su ti izvori.

To bi označilo šokantan preokret jednog od bizarnijih poglavlja promjena rukovodstva u Silicijumskoj dolini – i ključnu odluku koja bi mogla uticati na kontrolu nad budućnošću AI, jedne od ključnih tehnologija za koje se očekuje da će utrti put za decenije koje dolaze.

Kako je Altman otpušten

Iznenadna promjena rukovodstva koja je potresla giganta industrije vještačke inteligencije, dogodila se izuzetno brzo, rekao je Greg Brockman, suosnivač kompanije i bivši predsjednik, u objavi na X , ranije poznatom kao Twitter.

Altmanovo otpuštanje dogodilo se u petak jednako naglo kao što se dogodilo u javnosti, prema riječima jednog od suosnivača kompanije, koji je rekao da je i on degradiran, a zatim dao otkaz.

Ključni faktor u Altmanovom svrgavanju bilo je prisustvo tenzija između njega, koji se zalagao za agresivniji razvoj AI, i članova odbora OpenAI, koji su željeli da rade opreznije, kaže saradnica CNN-a Kara Swisher, koja je razgovarala s izvorima upućenim u krizu.

U Brockmanovom postu, koji je izgledao kao zajednička izjava koja govori u svoje i ime Altmana, navodi se da njih dvojica “i dalje pokušavaju da shvate šta se tačno dogodilo”, ali je rezimirao slijed događaja koji su doveli do Altmanovog otpuštanja.

U četvrtak uveče, Altman je primio tekstualnu poruku od Ilye Sutskevera, još jednog suosnivača OpenAI-a i njegovog glavnog naučnika, rekao je Brockman. U tekstualnoj poruci je od Altmana zatraženo da prisustvuje sastanku sljedećeg dana.

“Sam se pridružio Google Meetu i cijeli odbor, osim Grega, bio je tamo”, rekao je Brockman, misleći na sebe. “Ilya je rekao Samu da je otpušten i da će vijesti biti objavljena vrlo brzo.”

„U 12:19, Greg je dobio poruku od Ilye sa molbom za brzi poziv“, nastavio je Brockman. “U 12:23 popodne, Ilya je poslao link za Google Meet. Gregu je rečeno da se uklanja iz odbora (ali je od vitalnog značaja za kompaniju i da će zadržati svoju poziciju) i da je Sam otpušten. Otprilike u isto vrijeme, OpenAI je objavio post na javnom blogu.”

Prema Swisheru, Altman je saznao za temu sastanka tek 30 minuta prije.

Nakon što je dobio vijest o vlastitoj smjeni s mjesta predsjednika odbora, Brockman je naknadno objavio da napušta kompaniju.

Odluku odbora je pokrenula Sutskeverova zabrinutost, koja je, čini se, pogoršana nedavnom konferencijom programera OpenAI-a i najavom načina na koji svako može kreirati vlastite verzije ChatGPT-a, rekla je Swisher, pozivajući se na svoje izvore. Swisher je dodala da je to predstavljalo “prekretni trenutak kada je Altman gurao predaleko, prebrzo” za Sutskevera.

U svojoj najavi o Altmanovom otpuštanju, OpenAI je tvrdio da je Altman bio nedovoljno “iskren” sa odborom i da je ometao sposobnost uprave da “izvršava zadatke iz svoje odgovornosti”.

Nedovršena drama

Iznenadnost odluke odrazila se na to kako su neki od najvažnijih partnera OpenAI-a ostali zatečeni i neobaviješteni o detaljima.

Microsoft, koji je uložio milijarde u OpenAI i integrisao svoju tehnologiju u pretraživač Bing, nije bio obaviješten o Altmanovom otpuštanju do “neposredno prije” javnog objavljivanja, rekao je Swisher, dok zaposlenima nije dato nikakvo upozorenje prije same objave.

U petak uveče, Altman je na X objavio da je „volio da radi sa tako talentovanim ljudima“ u OpenAI-ju i da će „kasnije imati više da kaže o tome šta će raditi ubuduće“.

U svom postu, Brockman je nagovijestio da on i Altman možda već imaju planove za budućnost. “Molim vas, nemojte trošiti vrijeme na zabrinutost. Bićemo dobro”, rekao je Brokman. “Važne stvari dolaze uskoro.”