Berlin, Germany, Bundestag, Reichstag

ECB: Kriza tržišta komercijalnih nekretnina mogla bi trajati godinama i ugroziti banke i investitore

Podijeli

Kriza sektora komercijalnih nekretnina u eurozoni koji tone mogla bi trajati godinama, saopštila je u utorak Evropska centralna banka (ECB).

Oni su najveli da bi poremećaji na tom tržištu mogli predstavljati ozbiljnu prijetnju bankama i investitorima koji su tu ulagali u prethodnom periodu.

Izvještaj ECB-a koji istražuje prijetnje finansijskoj stabilnosti naglasio je povećanu zabrinutost zbog buma nekretnina koji se sada raspada u zemljama poput Njemačke i Švedske.

Cijene komercijalnih nekretnina bile su pogođene ekonomskom slabošću i visokim kamatnim stopama tokom prošle godine, što dovodi u pitanje profitabilnost i poslovni model sektora, ocijenjuje ECB.

Sektor, prema njihovim riječima, nije dovoljno velik da stvori sistemski rizik za zajmodavce, ali bi mogao povećati šokove u cijelom finansijskom sistemu i u velikoj mjeri uticati na finansijske firme, od investicionih fondova do osiguravajućih kompanija, zajednički poznatih kao “banke u sjenci”.

“Iako relativno ograničena veličina portfelja bankarskih komercijalnih nekretnina implicira da je malo vjerovatno da će oni sami po sebi dovesti do sistemske krize, oni bi mogli igrati značajnu pojačavajuću ulogu u slučaju šireg tržišnog stresa”, navodi ECB u izvještaju pod nazivom “Financial Stability”.

ECB je objavila svoj izvještaj u periodu kada su se pojavile duboke pukotine na tržištu nekretnina najveće ekonomije eurozone, Njemačke, ocjenjuje Reuters i dodaje da je iznenadni preokret u kamatnim stopama gurnuo neke investitore u stečaj i postavio poslove i izgradnju na status čekanja.

Stiopirani važni projekti

Izgradnja jedne od najviših zgrada u Njemačkoj iznenada je stala na pola, nakon što je investitor prestao da plaća građevinskoj kompaniji, što je još jedan zlokobni znak.

Signa Group, austrijski imovinski gigant i vlasnik Chrysler Buildinga u Njujorku, ove je godine ostvario stabilan napredak na planiranom neboderu Elbtower od 64 sprata u Hamburgu, ali je kompanija, koju je osnovao René Benko, kasnila u plaćanju.

Banke u Austriji su sredinom 2023. imale 2,2 milijarde eura izloženosti prema Signa grupi, rekla je za Reuters osoba koja je upoznata s tim. Raiffeisen Bank International i austrijski UniCredit Bank čine dvije trećine ovog iznosa, rekla je osoba koja je željela da ostane anonimna.

U svom izvještaju, ECB navodi da stambene hipoteke čine oko 30 odsto bankarskih kredita, dok komercijalne nekretnine (CRE) čine oko 10 odsto.

“Negativan ishod ovog tipa bi takođe doveo do velikih gubitaka u drugim dijelovima finansijskog sistema koji su značajno izloženi CRE-u, kao što su investicioni fondovi i osiguravači”, dodaje se.

Transakcije komercijalnih nekretnina bile su manje za 47 odsto u prvoj polovini 2023. godine, u poređenju sa istim periodom 2022. godine.

Zbog toga je teško reći koliko su cijene pale, ali najveći kotirani zakupodavci u bloku trguju s diskontom od preko 30% u odnosu na neto vrijednost imovine, što je njihov najveći popust od 2008. godine, saopštila je ECB.

Rečeno je da uzorak bankarskih zajmova firmama za nekretnine implicira da bi nedavni porast troškova finansiranja mogao uzrokovati da se udio kredita datih firmama s gubitkom udvostruči na čak 26%.

Ako pooštreni uslovi finansiranja potraju dvije godine kako tržišta očekuju, a firme budu u obavezi da prolongiraju sve dospjele kredite, ovaj broj bi se povećao na 30%.

“Postoje značajne ranjivosti u ovoj kreditnoj grupi, posebno kada se ima u vidu da se očekuje da će i veći troškovi finansiranja i smanjena profitabilnost potrajati nekoliko godina”, saopštila je ECB.

“Poslovni modeli uspostavljeni na osnovu profitabilnosti prije pandemije i niskih za dugotrajne kamatne stope mogu postati neodrživi u srednjem roku.”