The Capital Plaza Podgorica, Business building

EPCG, CGES i Hipotekarna banka na vrhu: 10 najvećih kompanija na Montenegroberzi ostvarili dobit od 109 miliona eura

Podijeli

10 najvećih kompanija na Montenegroberzi, koje čine berzanski indeks MNSE10, ostvarile su na kraju trećeg kvartala ove godine neto dobit od 109,15 miliona eura, u odnosu na gubitao od skoro 48 miliona eura koliko je rezultat iznosio u istom periodu prošle godine.

To se navodi u analizi koju je Montenegroberza objavila na svom web sajtu.

U odnosu na isti period prethodne godine, došlo je do rasta neto rezultata kompanija koje čine indeks MNSE10, u iznosu od oko 327,54 odsto.

EPCG, CGES i Hipotekarna ostvarili najveću neto dobit

Najveću apsolutnu neto dobit za devet mjeseci ove godine ostvarile su Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) u iznosu od 62,97 miliona eura, Crnogorski elektroprenosni sistema (CGES) 26,2 miliona i Hipotekarna banka 11,45 miliona eura.

Najveće povećanje neto rezultata u odnosnu na prošlu godinu, prema istim podacima, bilježe EPCG od 171,03 odsto i Crnogorski Telekom od 109,29 odsto.

Ukupni poslovni prihodi 10 najvećih berzanskih kompanija na kraju trećeg kvartala iznosili su 809,02 miliona eura, 0,45 odsto niže u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Najveće povećanje poslovnih prihoda za treći kvartal bilježe Hipotekarna banka, Port of Adria i EPCG, dok su najveću zaradu po akciji ostvarili Jugopetrol i Hipotekarna banka.

Izvor: Montenegroberza