Berlin, Bundestag, Germany

Budžetska kriza pred Bundestagom

Podijeli

Njemački kancelar Olaf Šolc iduće nedjelje namjerava da se obrati Bundestagu o sve dubljoj budžetskoj krizi, saopštio je u petak šef kancelarovog kabineta Volfgang Šmit.

Ustavni sud je prošle sedmice presudio da je vlada prošle godine prekršila zakon kada je nepotrošen novac za kriznu pandemijsku potrošnju prelila u fondove za klimatsku tranziciju.

Presuda je izbrisala 60 milijardi eura na koje je Šolcova vlada računala u budžetu za 2024. Nacrt je trebalo da se izglasa početkom decembra u Bundestagu i do kraja godine u Bundesratu.

Vladajuća koalicija Šolcovih socijaldemokrata, Zelenih i liberala još nije uspjela da zakrpi deficit i planirani raspored usvajanja budžeta je postao neodrživ.

To nije sve, jer presuda je uticala i na ovogodišnji budžet, koji vlada mora da preradi. Građani su zabrinuti jer im je nejasno je kakve posljedice budžetska kriza mpže da izazove, rekao je Šmit.

On je istovremeno najavio da će ministar finansija Kristijan Lindner iduće nedjelje u Bundesratu, domu pokrajina njemačkog parlamenta, predstaviti nacrt rebalansa budžeta za 2023.

Prema presudi, vlada je prekršila stroga pravila o državnom zaduživanju, takozvanu kočnicu zaduživanja, kada je prenamijenila novac koji je podigla kreditima za pandemijske subvencije.

Kočnica zaduživanja, usidrena u njemačkom ustavu od 2009. godine, je tokom pandemijske krize bila suspendovana.

dpa/Investitor