nafta, naftna bušotina

Cijene nafte ponovo rastu: Barel iznad 82 dolara

Podijeli

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 82 dolara budući da su se ulagači pred sastanak vodećih proizvođača fokusirali na snabdijevanje, zabrinuti zbog poremećaja u izvozu iz Kazahstana i Rusije zbog jake oluje.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podneva bila viša za 61 cent nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 82,29 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 75 centi višoj cijeni, od 77,16 dolara, prenosi SEEbiz.

U fokusu tržišta je sjutrašnji sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika na kojem će se razgovarati o snabdijevanju u 2024. godini. Grupa je odgodila sastanak za četiri dana, a izvori su javili o zahtjevu grupe afričkih zemalja o višim proizvodnim kvotama.

Grupa je smanjuje snabdijevanje u ovoj godini kako bi poduprla cijene, a Rusija i Saudijska Arabija odvojeno su odlučile da na tržište izbace za 1,3 miliona barela dnevno manje nafte no što im pripada po kvotama.

Izvori kažu da su pregovori o kvotama teški, no očekuje se da će sastanak biti održan u četvrtak, kao što je i planirano.

“Ako ne postignu preliminarni dogovor, ne možemo isključiti rizik još jedne odgode sastanka, a to bi vjerovatno donekle pritisnulo cijene nafte”, napisali su u bilješci klijentima analitičari ING-a Warren Patterson i Ewa Manthey.

Potporu cijenama pruža i oluja u crnomorskoj regiji koja je poremetila izvoz do dva miliona barela dnevno iz Kazahstana i Rusije, prema podacima državnih zvaničnika i lučkih agenata. To znači da bi snabdijevanje kratkoročno mogla biti ograničena.

Najveća kazahstanska naftna polja smanjila su do 27. novembra dnevnu proizvodnju nafte 56 odsto, saopštilo je američko ministarstvo energetike.

Podaci iz SAD-a signaliziraju pak oporavak potražnje, s obzirom na blagi pad zaliha u prošloj sedmici, za 817.000 barela, prema izvorima koji se pozivaju na izvještaj udruženja proizvođača API.

Vlada bi trebalo da objavi podatke tokom dana.

Odvojeni podaci ministarstva trgovine pokazali su da je američka ekonomija u trećem tromjesečju porasla 1,3 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca, neznatno snažnije no što su pokazivale dosadašnje procjene.

Na godišnjem nivou aktivnost je porasla 3,0 odsto, takođe neznatno snažnije no što je ministarstvo procijenilo krajem oktobra.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u utorak poskupio 65 centi, na 83,40 dolara.