job, interview, city, worket, business, street, crowd

Zašto se investitori raduju 2024.

Podijeli

Bila je ovo godina preokreta za tržišta, ali je glavni američki indeks S&P 500 prošle sedmice dostigao četveromjesečni maksimum, a sve veća grupa analitičara kaže da će se zamah nastaviti i u 2024.

Neki od njih čak vjeruju da će referentni indeks sljedeće godine dostići novi rekord svih vremena, javlja CNN.

Šta se dešava: Investitori su u ovu godinu ušli nesigurni u pogledu ekonomije, ali stvari su ispale bolje od očekivanog. Recesija za koju se strahovalo, nije se dogodila a i inflacija je popustila.

“2023. prkosila je gotovo svačijim očekivanjima: recesije koje nijesu nastupile, smanjenja kamatnih stopa koja se nijesu materijalizovala, tržišta obveznica koja nijesu odskočila, osim u kratkotrajnim, zločestim naletima, i rastućim dionicama”, rekla je Candace Browning, šefica globalnog istraživanja u Bank of America.

Analitičari nekoliko banaka na Wall Streetu smatraju da će inflacija nastaviti da usporava i u narednoj godini. Oni predviđaju da će centralne banke sniziti kamatne stope dok će cijene ostati stabilne i bez izazivanja ekonomskog pada.

„Očekujemo da će 2024. biti godina u kojoj će centralne banke moći uspješno orkestrirati meko slijetanje, iako prepoznajemo da bi negativni rizici mogli biti brojniji od onih koji su narasli“, navela je Browning.

To je dobra vijest za tržišta. RBC, Bank of America, BMO Capital Markets i Deutsche Bank predviđaju da će S&P 500 sljedeće godine dostići najviši nivo u istoriji.

Analitičari Goldman Sachsa dodaju da je “teži dio” završen za američku ekonomiju. Oni vide “samo ograničeni rizik od recesije” od oko 15% u 2024.

„Iako je novembarski reli vjerovatno povukao naprijed neke od dobitaka iz 2024, mi ostajemo konstruktivni na američkom tržištu dionica u narednoj godini“, napisala je Lori Calvasina na RBC Capital Markets u bilješci prošle sedmice.

Ona očekuje da će S&P dobiti oko 10% u narednih 12 mjeseci, do kraja 2024. na 5.000. Inače, S&P 500 trenutno iznosi oko 4.550.

Savita Subramanian iz Bank of America ponovila je to bikovsko raspoloženje, napisavši u ponedjeljak da predviđa da će S&P 500 završiti godinu na rekordnom vrhu od 5.000 (trenutni rekordni maksimum na zatvaranju od 4.797 postignut je u januaru 2022.).

Tržišta neće nužno rasti jer se očekuje da će Federalne rezerve početi snižavanje kamatnih stopa sljedeće godine, već zato što su korporacije već dokazale da se mogu uspješno prilagoditi promjenama u politici Fed-a, a istovremeno izvještavaju o velikim zaradama.

Glavni investicioni strateg BMO-a Brian Belski predvidio je da će S&P 500 završiti 2024. na zdravih 5.100.

“Vjerujemo da će 2024. biti godina druga od najmanje 3-5 godina procesa u kojem će američke dionice pokazati normalnije i tipične performanse, praćene pozadinom normalnog i tipičnog rasta BDP-a i zarade, vrednovanja i raspona prinosa na obveznice”, napisao je u bilješci.

Analitičari Deutsche Bank takođe predviđaju da će 2024. biti pozitivna.

Tekuća sezona objave zarada označila je povratak u normalu za S&P 500 kompanije nakon proteklih nekoliko godina slabljenja zbog pandemije, problema s inflacijom i recesione konfuzije.

Broj firmi koje su govorile o inflaciji tokom svojih poziva o zaradama bio je najmanji od druge polovine 2021. godine, a razgovori o recesiji su pali peti kvartal zaredom, prema podacima FactSeta.

Analitičari predviđaju (u odnosu na prethodnu godinu) rast korporativnih prihoda od 6,7% za prvi kvartal 2024. i rast od 10,5% za drugi kvartal naredne godine, navodi FactSet.

Predviđeno je da će svih jedanaest sektora objaviti podatke o porastu profita u odnosu na prethodnu godinu do drugog tromjesečja sljedeće godine, prema kompaniji za analizu podataka.

S&P 500 je ove godine dobio oko 18,5% nakon što je pao za skoro 20% u 2022.