Mercator dobija nove vlasnike: Fortenova se rješava sankcionisanih ruskih suvlasnika

Podijeli

Fortenova (bivši Agrokor) je objavila saopštenje u kojem najavljuje da će se riješiti ruskih suvlasnika firme koji su pod sankcijama. Grupaciju će praktično preuzeti hrvatski biznismen Pavao Vujnovac, prenose regionalni mediji.

Naime, Fortenova Group TopCo B.V, holandska holding kompanija koja je krovni vlasnik Fortenova grupe d.d. u Hrvatskoj i regijonu odnosno dobro poznatih kompanija kao što su Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica i PIK Vrbovec, najavila transakciju promjene vlasničke strukture koja bi trebalo da ojača i osigura buduće uspješno poslovanje Fortenova grupe.

Mercator posluje i u Crnoj Gori, kroz lanac marketa Idea, nedavno ojačan pripojenim Franca marketima.

Nova vlasnička struktura spriječiće nanošenje dalje finansijske štete i stvaranja operativnih poteškoća u poslovanju, koje su do sada bile rezultat činjenice učešća sankcioniranih suvlasnika u vlasništvu kompanije, prenosi Biznis info.

U firmu, kako javljaju, ulazi Open Pass, firma pod kontrolom Vujnovca sa sjedištem na Malti.

U suštini, krovna holandska holding kompanija objavila je da je postignut dogovor s kompanijom Open Pass Ltd., najvećim nesankcionisanim dioničarom Fortenova grupe, koji bi trebalo da rezultira novom vlasničkom strukturom u kojoj više neće biti sankcionisanih suvlasnika.

Dogovor se odnosi na prodaju i prenos 100 odsto udjela koje Fortenova Group TopCo B.V. drži u kompaniji Fortenova Group MidCo B.V. na novoosnovanu holandsku korporativnu strukturu, koja se sastoji od holandske fondacije Iter STAK Stichting i tamošnjeg društva Iter BidCo B.V, za iznos koji ukupno može dostići do 660 miliona eura.

Od tog iznosa, pola milijarde eura kupci plaćaju bezuslovno na zaključenju transakcije, a isplata preostalih do 160 miliona eura je vezana uz postizanje ugovorom preciziranih finansijskih ciljeva Fortenova grupe koje bi upravo ova transakcija trebala omogućiti.