solar, solarna energija, solar energy, solar cell

Nelt grupa povećava proizvodnju zelene energije, u planu i Crna Gora

Podijeli

Nastavljajući tranziciju ka održivom poslovanju u skladu sa ESG standardima, Nelt Grupa trenutno proizvodi 6.5 MW struje iz održivih izvora u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, sa planom povećanja za dodatnih 11 MW, koji uključuju i Crnu Goru.

Kako je saopšteno iz kompanije, u jubilarnoj 30. godini poslovanja, Nelt Grupa je ostvarila istorijski najviši nivo prihoda od 1,3 milijarde eura.

Na tradicionalnoj konferenciji za medije, održanoj u Neltovom centralnom logističko-distributivnom centru u Dobanovcima, navedeno je da Grupa obezbjeđuje konkurentsku prednost svojim partnerima adekvatno odgovarajući na tržišne i globalne izazove.

“Čime kreiramo prostor za konstantan rast i razvoj. Kroz implementaciju strategije Accelerate 2025 usmjereni smo na digitalnu transformaciju u poslovanju, razvoj naših kolega, održiv biznis i odgovoran odnos prema zajednicama u kojima poslujemo”, kazao je Miloš Jelić, generalni direktor Nelt Grupe.

Nelt Grupa, koja je prije tri decenije poslovanje započela u Srbiji, danas posluje u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Zambiji, Mozambiku, Angoli, Albaniji i Hrvatskoj, a rast prihoda u prvih deset mjeseci na tržištima na nivou cijele grupe u odnosu na prošlu godinu bio je 12 odsto.

Kao jedan od primjera rasta poslovanja navedena je fabrika za proizvodnju dječje hrane Baby Food Factory. U ovom segmentu nova tržišta su porasla za 5 odsto. U Africi Nelt trenutno zapošljava oko 600 radnika, a ostvareni prihod je oko 53 miliona eura, što je, kako je rečeno, rast od 25%.

“U fokusu za 2024. godinu su nam implementacija regionalne strategije razvoja Nelt Pharmaceuticals divizije, i tu imamo odličnu polaznu tačku kroz ugovor sa kompanijom Kenvue za 6 tržišta. Pored toga, nedavno smo u Kruševcu otvorili drugi intermodalni terminal koji će predstavljati značajan dodatak logističkoj infrastrukturi regiona. Naš postojeći intermodalni terminal u Beogradu već je prepoznat je kao važan logistički hub Zapadnog Balkana”, naveo je Darko Lukić, izvršni potpredsednik Nelt grupe.

U 2023. godini Nelt je uložio pet miliona eura u dodatne zarade i povećao broj zaposlenih za 265 novih radnika.