NLB isplaćuje dodatnu dividentu od ukupno 55 miliona eura

Podijeli

Dioničari NLB-a odobrili su dodatnu isplatu dividende u iznosu od 2,75 eura bruto po dionici, odnosno 55 miliona eura. Time će ukupna ovogodišnja isplata dividende iznositi 110 miliona eura, budući da je već u junu dioničarima isplaćeno takođe 55 miliona eura.

Isplate dividendi u ukupnom iznosu od 110 miliona eura na osnovu prošlogodišnje dobiti nijesu uključene u kapitalnu osnovicu te stoga neće uticati na kapitalne pokazatelje NLB Grupe, saopšteno je iz NLB-a, koji posluje i u Crnoj Gori.

Kompanija, kako dodaju, “ostaje čvrsto na putu ostvarenja svojih ambicija – ukupnog povrata kapitala za isplatu dividende u ukupnom iznosu od 500 miliona eura od 2022. do kraja 2025. godine”.

Sveslovenačko udruženje malih akcionara (VZMD) pozdravila je podjelu dodatne dividende koju će dioničari dobiti 19. decembra, ali ponovno upozorava da isplata u dva ili više dijelova uzrokuje i višestruke troškove, prenosi SEEbiz.

Blaž Brodnjak, predsjednik uprave NLB-a, istakao je da je druga rata dividende samo ispunjenje obećanja s početka godine i dio politike kompanije prema kojoj je ukupno 500 miliona eura dividende trebalo da bude isplaćen dioničarima do 2025.

“Da bi ispunila te obaveze, banka bi u sljedeće dvije godine morala isplatiti još 290 miliona eura dividende, što bi značilo nominalno povećanje dividende u tom periodu”, rezimirali su Brodnjaku u VZMD-u.

Prema Brodnjakovim riječima, NLB pomno prati prilike za rast, što osim organskog rasta nastoji ostvariti i akvizicijama. Između ostalog, istakao je ovogodišnju kupovinu kompanije Summit Leasing, čime se banka indirektno vratila na hrvatsko tržište.

Dioničari su se na glavnoj skupštini upoznali i s predlogom politike nagrađivanja članova Nadzornog odbora NLB-a i članova Uprave NLB-a, koja nije usvojena na savjetodavnom glasanju, ali ipak stupa na snagu. NLB će do sljedeće glavne skupštine dodatno unaprijediti politiku nagrađivanja i predstaviti je dioničarima, naveli su iz banke.

NLB Grupa lani je ostvarila neto dobit od 446,9 miliona eura, što je nova rekordna vrijednost i gotovo je udvostručila prošlogodišnji rezultat. Na poslovni rezultat značajno je uticalo preuzimanje Sberbank of Slovenia. Ne računajući taj učinak, neto dobit je porasla 11 odsto na 262,8 miliona eura.

Grupa i ove godine nastavlja s uspješnim poslovanjem. U trećem tromjesečju ostvario je 144,2 miliona eura čiste dobiti, što je 18 odsto više nego u drugom kvartalu. Dobit nakon oporezivanja u devet je mjeseci iznosila 386,9 miliona eura, dva odsto više nego u istom razdoblju lani.