us dollar
Foto: Karolina Grabowska, Pexels

Američki dolar pao na četvoromjesečni minimum

Podijeli

Američki dolar je u četvrtak pao na novi četveromjesečni minimum nakon što su Federalne rezerve nagovijestile da je okončan ciklus povećanja kamatnih stopa i da je izvjesno njihovo snižavanje 2024. godine.

U danu koji je bio naporan za političke prilike u Evropi, norveška kruna je ojačala nakon povećanja kamatne stope, dok je švajcarski franak malo promijenjen, nakon što je Švajcarska narodna banka zadržala kamatne stope. Banka Engleske i Evropska centralna banka objavili su svoje odluke kasnije tokom dana.

Predsjedavajući Fed-a Džerom Pauel rekao je na sastanku Federalnog odbora za otvoreno tržište (FOMC) u srijedu da je istorijsko pooštravanje monetarne politike vjerovatno završeno, uz raspravu o smanjenju troškova pozajmljivanja “na vidiku”. Kreatori politike bili su gotovo jednoglasni u svojim projekcijama da će troškovi zaduživanja pasti 2024.

„Svako sredstvo komunikacije Fed-a – izjava, tačke i Pauelova konferencija za novinare – bili su nedvosmisleno golublji,” rekao je strateg RBC-a Blake Gwinn, javio je Reuters a prenosi Investitor.

“Ovaj pomak je možda bio najočitiji kada je Pauel priznao da je komitet na sastanku raspravljao o periodu smanjenja kamata”, dodao je.

Indeks američkog dolara, koji mjeri dolar u odnosu na korpu ostalih glavnih valuta, skliznuo je čak na 102,42, što je najniži nivo od sredine avgusta. Posljednji put je pao 0,3% na 102,57.

Tržišta sada određuju više od 85% šanse za smanjenje stope već u martu, prema CME FedWatch-u, u poređenju sa 40% samo dan ranije. Trgovci određuju cijene u jednoj od pet šansi da Fed snizi stope sljedećeg mjeseca.

Švajcarska narodna banka je započeo naporan dan u Evropi kada je riječ o najavama centralne banke držeći stope na stabilnih 1,75%, kako se i očekivalo. Franak je ostao slabiji u odnosu na euro, ali nešto jači u odnosu na mekši dolar nakon objave, pošto je centralna banka priznala da je inflatorni pritisak blago smanjen u proteklom kvartalu.

Norveška kruna je u međuvremenu porasla u odnosu na euro i dolar nakon, što je norveška centralna banka neočekivano podigla stope za 25 baznih poena na 4,5%, dodajući da će vjerovatno ostati na tom nivou još neko vrijeme.

Oči su se sada okrenule ka najavama BoE i ECB-a koje će vjerovatno zadržati kamatne stope, a tržišta očekuju ublažavanje politike 2024.

“Kreatori politike obje centralne banke pokušali su da se povuku protiv nedavnih tržišnih poteza, ali za sada sa samo ograničenim efektom,” primijetio je ekonomista Lloyds Banking Group Hann-Ju Ho.

Njihove smjernice o političkim akcijama sljedeće godine će privući pažnju.

Jen je nastavio da jača nakon pada dolara, popevši se na najviši nivo od 31. jula na 140,95 jena za dolar. Posljednji put je zabilježio rast od oko 0,9% na 141,58 za dolar.