dollar, us dollar, money, united states

“Rani praznični poklon”: Fed zadržao kamatne stope treći put zaredom

Podijeli

Federalne rezerve saopštile su u srijedu da će zadržati kamatne stope stabilnima na najvišem nivou od 22 godine na trećem uzastopnom sastanku, budući da se američki ekonomski rast usporava, a investitori prognoziraju početak smanjenja stopa sredinom sljedeće godine.

Fed je povećao stope 11 puta od marta 2022. kako bi se borio protiv visoke inflacije, koja je značajno usporila nakon što je prošlog ljeta dostigla najviši nivo od četiri decenije.

Ipak, centralna banka još nije prešla ciljnu liniju. Zvaničnici Fed-a očekuju da će se inflacija sljedeće godine ohladiti nešto bržim tempom nego što se ranije procjenjivalo, prema njihovim najnovijim ekonomskim projekcijama objavljenim u srijedu.

Neki ekonomisti kažu da će posljednja milja Fedove istorijske borbe protiv inflacije biti najteža. Na svojoj konferenciji za novinare nakon sastanka, predsjednik Fed-a Džerom Pauel ponovio je da dodatna povećanja stopa “ostaju na stolu”.

Ali Wall Street to ne prihvata, ocjenjuje CNN. Prvo smanjenje kamatne stope moglo bi doći u martu, prema fjučersima, iako su izgledi za smanjenje stope u maju nešto bolji. Dionice su ojačale, uprkos tome što je Pauel ponudio mogućnost još povećanja stope, pri čemu je index Dow Jones dostigao najvišu vrijednost svih vremena tokom dana.

U saopštenju centralne banke nakon sastanka navedeno je da je “inflacija u protekloj godini smanjena, ali je i dalje povišena”, što je promjena u odnosu na uobičajenu rečenicu u kojoj se jednostavno navodi da je “inflacija i dalje povišena”.

“Fed je danas dao tržištu rani praznični poklon kada su, konačno, po prvi put, pozitivno komentirali inflaciju,” napisala je Đina Bolvin, predsjednica Bolvin Wealth Management Group.

„Čini se da se Fed kreće u smjeru tržišta, a ne da se tržište kreće prema Fed-u. Miting Djeda Mraza se može nastaviti”, dodala je.

Odluka Fed-a od srijede vjerovatno znači kraj povećanja stopa u ovom ciklusu, budući da se ne očekuje da će inflacija ponovo zapaliti sljedeće godine, prema posljednjim procjenama zvaničnika.