electric car, Volkswagen
Foto: Domenik Kowalewski, Unsplash

Volkswagen gubi trku električnih automobila od Tesle i Kine

Podijeli

Kada je njemački automobilski gigant Volkswagen (VW) zacrtao svoju električnu strategiju 2019. godine, bio je najveći proizvođač automobila na svijetu, sa svim šansama da prestigne Teslu kao br. 1 proizvođač vozila na baterije do sredine ove decenije.

“Volkswagen će se radikalno promijeniti”, rekao je tadašnji izvršni direktor Herbert Diess akcionarima. “Neki od vas možda trljaju oči u čudu. Ali nemojte pogriješiti – naš supertanker povećava brzinu.”

CNN međutim ističe da se ta transformacija nije dogodila. Skoro pet godina kasnije, Volkswagen grupa, uključujući Audi i Porsche, i dalje je miljama iza Tesle Ilona Maska, prodavši manje od polovine 1,31 milion električnih vozila (EV) svog američkog rivala prošle godine.

Da stvar bude gora, šampion njemačke proizvodnje gubi i od novih izazivača iz Kine, koja je njegovo pojedinačno najveće tržište i zemlja u kojoj je Volkswagen najprodavaniji automobilski brend od najmanje 2000.

Brend je blizu da izgubi tu krunu od lokalnog električnog rivala, BYD.

„Volkswagen je upravo zaostao u trci električnih vozila na baterije“, rekao je Al Bedwell, direktor GlobalData koji se fokusira na trendove e-mobilnosti. “Veliki problem je Kina, gdje zapravo očekujemo da će Volkswagen ove godine nazadovati u pogledu obima prodaje”, rekao je on za CNN.

Na tržištu na kojem se očekuje da će prodaja električnih vozila porasti za više od četvrtine u 2023, po GlobalData-i, kompaniji za analizu podataka, predviđa da će se prodaja Volkswagena smanjiti oštrih 7%. Grupacija sada zauzima osmo mjesto na kineskom brzorastućem tržištu električnih automobila, sa udjelom od samo 3,3%. BYD, koji drži prvo mjesto, ima 25%, a Tesla, na drugom mjestu, ima 15%, prema istom izvoru.

Početni entuzijazam među investitorima oko Volkswagenovih EV ambicija brzo se pretvorio u skepticizam, što se vidi u cijeni dionica kompanije: vrijednost akcija je porasla 60% u 2021, kako je proizvođač automobila obećao da će izgraditi šest gigafabrika za proizvodnju baterija u Evropi do 2030. i najavio planove za prodaju više od 2 miliona električnih automobila godišnje do 2025. godine.

Većina tih dobitaka je izgubljena 2022. godine, jer je postalo jasno da Volkswagen nije uspio u realizaciji strategije. Dionice su nastavile kliziti i do sada su ove godine pale 14%.

“Da je ono što su postavili… zaista ostvareno, čak i djelimično… Mislim da bi svi sada hvalili VW”, rekao je Daniel Roeska, šef istraživanja automobila u EU u Bernsteinu, brokerskoj kući.

“Diessov plan je bio fenomenalan u smislu onoga što su htjeli postići, ali nikada nije bio realističan”, istakao je.

Volkswagen se, čini se, vraća na zemlju. Prošlog mjeseca, Thomas Schaefer, izvršni direktor Volkswagen putničkih automobila, priznao je, prema Reutersu, da vodeći brend grupe “više nije konkurentan” zbog visokih troškova i niske produktivnosti.

Glasnogovornik je za CNN kazao da su interne primjedbe usmjerene na jačanje hitne potrebe za promjenom u zapošljavanju, kako bi se osigurala budućnost brenda.

Član odbora za ljudske resurse Grupe, Gunnar Kilian, je rekao: “Moramo konačno biti dovoljno hrabri i pošteni da bacimo stvari koje se dupliraju unutar kompanije ili su jednostavno balast koji nam nije potreban za dobre rezultate.”

Rukovodioci sada razgovaraju s radnicima o tome kako smanjiti troškove za 10 milijardi eura kako bi povećali efikasnost.

Sa niskim jednocifrenim maržama profita marke Volkswagen, “jedva je rentabilan u vrijeme kada su cijene automobila više nego što su ikada bile”, kaže Roeska.

„Šta god da urade u ovom restrukturiranju troškova, definitivno će biti bolje nego da to ne urade… takođe je vjerovatno da neće moći učiniti dovoljno”, smatra.

‘Dieselgate’ i dalje baca sjenku

U septembru 2015. Volkswagen je bio u jakoj poziciji, prestigavši ​​Toyotu kao najveći svjetski proizvođač automobila po prodaji u prvoj polovini te godine.

A onda je izbio skandal “Dieselgate”. Volkswagen je priznao da je instalirao softver na milione dizel automobila kako bi mogli varati testove emisije azotnih oksida i izgledati manje zagađujući nego što realno jesu.

Šokantna otkrića dovela su do ostavke tadašnjeg izvršnog direktora Martina Winterkorna a godine istraga, kazni i nagodbi koštale su proizvođača automobila najmanje 39 milijardi dolara.

“Dieselgate je prilično poljuljao njihovo samopouzdanje,” rekao je Roeska. To je dovelo do toga da Volkswagen “pretjerano koriguje” u pogledu usklađenosti, čineći ga “mnogo opreznijim a time i mnogo sporijim”.

A kada je riječ o električnim vozilima, brzina nadmašuje veličinu, zbog brzog tempa kojim se inovacija kreće, dodao je Roeska.

Nikada neće biti lako za 86-godišnju kompaniju sa 115 fabrika i skoro 676.000 zaposlenih širom svijeta da se kreće brzinom koju zahtijeva trka električnih vozila. Uzmite njegov koncept električnog GTI-ja, koji je predstavljen na Salonu automobila u Minhenu u septembru, i planira da ga izbaci na tržište tek 2027. godine.

“BYD će odlučiti o proizvodu 2025. koji će ući na tržište 2027. Postoji potpuno drugačiji razvojni ciklus i brzina na tržištu”, kaže Patrick Hummel, koji vodi istraživanje evropskih automobila u UBS-u. Za Hummela, Volkswagen je i dalje “supertanker sa sporim kretanjem”.

U avgustu je bankarska grupa UBS snizila svoju preporuku za dionice Volkswagena sa “neutralne” na “prodaju”, savjetujući investitore da prodaju dionice dijelom zbog rastuće prijetnje kineskih konkurenata — ne samo na kineskom tržištu, već sve više i u Evropi, gdje je Volkswagen trenutno najveći prodavac električnih vozila. Banka do danas nije promijenila stav.

Hoće li se Volkswagen “oporaviti”?

Za razliku od novijih učesnika, Volkswagen je takođe morao da vodi postojeći posao koji proizvodi milione automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem svake godine i taj segment i dalje čini veliku većinu prodaje i profita grupe.

U prvih devet mjeseci ove godine, električna vozila su činila samo 8% isporuka Grupe – ili 531.500 od 6,8 ​​miliona prodatih vozila. Volkswagen cilja taj udio na 50% do 2030. godine.

Da bi tamo stigao, Volkswagen će morati da zatvori tehnološki jaz sa liderima u industriji. Inferiorni softver bio je “Ahilova peta” proizvođača automobila, rekao je Bedwell iz GlobalData.

To se posebno odnosi na ID.3, Volkswagenov vodeći električni putnički automobil, električni ekvivalent izuzetno popularnog golf kompakta.

„Tehnologija u vozilu je bila kvarna, softver nije bio u potpunosti razvijen, stalno su obećavali popravke koje nijesu isporučene ili su kasnile…“, rekao je Bedwell za CNN. “Rani softverski problemi sa ID.3 su riješeni, ali VW i dalje zaostaje za liderima u industriji.”

To je skupo koštalo Volkswagen u Kini, gdje je sada partner sa lokalnim proizvođačima automobila kako bi proširio svoj asortiman proizvoda i poboljšao tehnologiju. “Novi modeli će dati podsticaj za rast”, rekao je portparol Volkswagena za CNN, ističući da je ID.3 i dalje “jedan od najprodavanijih EV modela u Kini”.

Kompanija takođe vidi potencijal u Sjedinjenim Državama, gdje se bori da izgradi značajno prisustvo. “EV je naša tržišna prilika da postanemo glavni igrač u Sjevernoj Americi”, rekao je portparol.

Još jedna velika nepoznanica je kako se odvija Volkswagenova hrabra strategija za baterije.

Kompanija ulaže milijarde u izgradnju vlastitih baterija, što će smanjiti troškove proizvodnje. Proizvođač automobila bi mogao požnjeti ogromne nagrade ako ide po planu, ali to je rizično kockanje. „Očigledno je da moraju da isprave tehnologiju baterijskih ćelija,“ primetio je Bedvel.

GlobalData procjenjuje da će Volkswagen grupa ove godine prodati 717.000 električnih vozila, što joj daje udio na globalnom tržištu od 7% i stavlja je na četvrto mjesto iza Tesle, BYD-a i kineskog SAIC Motora. Predviđanje je i da bi VW mogao postati najveći svjetski EV brend do 2030. godine — pet godina kasnije nego što se prethodno predviđalo.

Bedwell je istakao resurse kompanije i globalnu prepoznatljivost brenda kao ključne prednosti, kao i široku rasprostranjenost brendova na mnogim različitim tržištima i cijenama, što će joj omogućiti da „zapuši mnogo više rupa“ od Tesle.

„Postoje čvrsti razlozi zašto će se VW oporaviti“, tvrdi, „ali trenutno im prilično teško ide“.

CNN/Investitor; naslovna fotografija: Domenik Kowalewski on Unsplash