Uber
Foto: freestocks.org

Uber se pridružuje najjačem berzanskom indeksu na svijetu: Evo šta to znači

Podijeli

Dionice aplikacije Uber (za iznajmljenu vožnju automobilom) dostigle su novi godišnji maksimum prošle sedmice, dok se firma sa sjedištem u San Francisku priprema za debi na S&P 500 na trgovanju u ponedjeljak.

“Super ponosna na Uber tim za uključivanje u S&P 500,” napisala je u nedjelju izvršna direktorica Dara Khosrowshahi na X-u. “Odličan način da se uputite u vikend i vratite se zgradi u ponedjeljak!”, dodala je ona.

Ovo pridruživanje, kako ocjenjuje CNN, i nije veliko iznenađenje. Kompanija vrijedi oko 127 milijardi dolara, što je čini najvećom američkom kompanijom koja do sada nije bila u indeksu koji slovi za najjači na svijetu po tržišnoj kapitalizaciji firmi koje ga čine.

Bila je ovo dobra godina i za Khosrowshahi i za Uber. Kompanija je imala regulatorne pobjede u SAD i Velikoj Britaniji, prijavila je snažan rast kvartalne dobiti i rekordan broj putnika, a dionice su porasle više od 150% do sada u 2023.

Ne tako davno kompanija je gazila “po tankom ledu”. Njegovo rukovodstvo bilo je pod pažnjom regulatora na najvećim tržištima, a gradovi i taksi sindikati su se borili da blokiraju njegove usluge zbog navodne antikonkurentske prakse. Kompanija je bila neprofitabilna i njene akcije su u 2022. pale oko 52%.

Uberov dodatak S&P 500-u, koji se rebalansira kvartalno, značajno je dostignuće za giganta koji svojim korisnicima omogućava da pronađu jeftini prevoz automobilom preko aplikacije.

Kompanija mora ispuniti različite kriterije da bi bila dodata indeksu (koji se prati sredstvima vrijednim trilijunima dolara), a uspjeh naglašava Uberov sve veći uticaj i stabilnost tržišta, učvršćujući svoj status glavnog igrača na tom tržištu.

Ali uticaj Uberovog uključivanja seže i dalje od Wall Streeta. To je zato što su penzioni računi mnogih ljudi vezani za fondove koji prate S&P 500. Kada se kompanija poput Ubera pridruži indeksu, ovi fondovi i portfelji automatski kupuju njene dionice, potencijalno povećavajući cijenu dionica.

Dionice kompanije već su porasle oko 10% od 4. decembra, kada su S&P Dow Jones indeksi prvi put objavili da će Uber biti dodat referentnom indeksu. Dionice dionica sada su malo ispod svog dosadašnjeg maksimuma, dostignutog prije skoro dvije godine, u februaru 2021.

Kako funkcioniše rebalans

S&P 500, koji predstavlja 500 najvećih kompanija na berzi, obično se rebalansira jednom u kvartalu – u martu, junu, septembru i decembru. Ove promjene imaju za cilj osiguranje da indeks bude tačan prikaz američkog tržišta u cjelini.

Ponekad se rebalans desi i vanredno, zbog neočekivanih razloga, na primjer kada se kompanije spajaju ili preuzimaju.

Uobičajeno, komitet u S&P Dow Jones Indices procjenjuje kompanije koristeći specifične kriterijume kao što su tržišna kapitalizacija, korporativne zarade i likvidnost. Kompanije koje više ne ispunjavaju te kriterije se brišu, a dodaju se nove koje ispunjavaju kriterije.

Tokom ovog rebalansa, Uber, Jabil i Builders FirstSource će biti dodati S&P 500, dok će Sealed Air, Alaska Air i SolarEdge Technologies biti izbačeni.

Naslovna fotografija: freestocks.org