Pavao Vujnovac
Vujnovac (YouTube scr)

Ko je Pavao Vujnovac, novi vlasnik Fortenove?

Podijeli

Preuzimanjem Fortenove, hrvatski biznismen Pavao Vujnovac postao je najmoćniji tamošnji preduzetnik, snažno prisutan u biznisima energetike, logistike, poljoprivrede i trgovine.

Samo Fortenova i ENNA grupa lani su imale više od 13 milijardi eura prihoda i 46.000 zaposlenih, a Vujnovac je vlasnički prisutan u 80 kompanija. Prvi put za Jutarnji list otkriva da za preuzimanje Fortenove ima vlastiti kapital, pa mu ne treba finansiranje, ali i kako vidi dalji razvoj svojih biznisa.

Na skupštini održanoj 19. decembra uspjeli ste da sprovedete model izbacivanja, odnosno isplate sankcionisanih ruskih suvlasnika Fortenove. Koji su sljedeći koraci?

“Novac će sjesti na holandsku fondaciju STAK. Ruske banke su suvlasnici te kompanije i moći će raspolagati novcem kada budu uklonjene s liste sankcionisanih”, orktiva Vujnovac, prenosi SEEbiz.

Tvrdi da Fortenovu ne kupuje ispod cijene.

“Ne kupujem je ispod cijene, 500 miliona eura je čak i precijenjeno”, tvrdi Vujnovac u intervjuu za Jutarnji list.

Od pranja čaša do najmoćnijeg čovjeka u Hrvatskoj

Hrvatski ”plinski kralj” Pavao Vujnovac, najveći hrvatski distributer i trgovac plinom, vlasnik Prvog plinarskog društva (PPD) i još mnogih tvrtki u Hrvatskoj ovih mjeseci je u žiži hrvatske javnosti zbog kontroverzne kupovine zemljišta u Baškom polju i plinske afere, ocjenjuje hrvatski portal Crodex.net.

Do prije nekoliko godina mala, gotovo anonimna firma sa sjedištem u Vukovaru, Vujnovčeva Enna grupacija, u koju ulazi i PPD je po prihodima postala najmoćnija u Hrvatskoj, osjetno jača od Ine i Fortenove.

U desetak godina od preuzimanja PPD-a, od male vukovarske plinarske kompanije u gubicima, Vujnovac je stvorio moćno poslovno carstvo uz koje danas i nekadašnje Todorićevo izgleda kao blijeda sjena.

ENNA Grupa je u 2022. ostvarila konsolidovane prihode od 60,7 milijardi kuna (8 milijardi eura), što je rast od 62 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a ukupna konsolidovana EBITDA grupe iznosi 628,9 milijuna kuna (83,5 milijuna eura), objavili su nedavno iz kompanije.

Frime grupacije sa sjedištem u Hrvatskoj ostvarile su prihode od 29,3 milijarde kuna (3,9 milijardi eura), a one sa sjedištem u inostranstvu 31,4 milijardu kuna (4,1 milijarde eura).

“Taj krupni, ali nadasve jednostavan muškarac, imao je sreću da se u pravo vrijeme nađe na pravom mjestu: 14. februara 2006. zaposlio se u Prvom plinarskom društvu u Vukovaru kao savjetnik za prodaju. Godinu dana prije toga diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Put do diplome, kaže, malo se odužio jer je, studirajući, uvijek nešto i radio. Osječki dečko, rođen i odrastao u najužem gradskom centru, u današnjoj Županijskoj ulici, preko puta katedrale Svetog Petra i Pavla, nije se libio ni pranja čaša za šankom kafića, konobarenja i vođenja restorana. Njegova biografija, baš kao i uspjeh PPD-a, takođe se dodiruje s pričama iz američkog sna, gdje su mnogi akteri, danas bogati poslovni ljudi, u mladosti radili sve čega su se dohvatili: od raznošenja novina, do istovara robe”, pisao je kontroverzni novinar Drago Hedl, koji je s Vujnovcem vodio razgovor za Jutarnji list prije nekoliko godina.