shopping, božićna potrošnja, njemačka, winter, christmas
Foto: Julian Stratenschulte/dpa

Njemci ovog Božića troše manje

Podijeli

Slabo interesovanje potrošača, mršava zarada, to je bilans njemačke božićne prodaje ove godine. “Poslovanje je nažalost bilo znatno slabije nego 2022”, rekao je za dpa direktor Trgovačkog udruženja Nemačke (HDE) Štefan Gent.

Dvije trećine trgovaca, dodao je, nezadovoljno je i žali se na manju zaradu nego prošle godine, a tek je svaki šesti zadovoljan. To je rezultat ankete koja je u cijeloj Njemačkoj bila među 350 preduzeća.

Pa iako prodaja ni 2022. nije bila dobra, Gent za ovu godinu očekuje realni minus od pet do šest odsto. HDE u novembru i decembru 2023. računa sa prometom od oko 120 milijardi eura.

Glavni razlog za tako razočaravajući bilans na kraju godine je, rekao je Gent, masovna uzdržanost potrošača.

Recesija, inflacija i ratovi “izazvali su kod potrošača veliku nesigurnost i vrlo negativno uticali na potrošačke navike”

I maloprodaja je zbog rastućih cijena energije i viših prodajnih cijena morala da se izbori sa problemima.

Gent je ipak ukazao i na pojedine pozitivne trendove. U velikim gradovima je dobro prošlo to što su prodavnice radile i nedjeljom. Posebno su dobro poslovale radnje sa sportskom opremom.

“Ljudi su skloni da sebi ugode. A taj trend iz vremena pandemije koronavirusa sada se ponovo potvrdio”, rekao je Gent.

Manje zadovoljni bili su prodavci odjeće. Taj sektor nije uspio da dostigne uobičajeni promet i posebno je osjetio neraspoloženje potrošača.

dpa/Investitor