atm, bankomat, novac, money

Srbijanske banke uvećale profit: Neto dobit za 9 mjeseci veća nego cijele prethodne godine

Podijeli

Banke u Srbiji su u prvih devet mjeseci 2023. godine ostvarile dobit 865 miliona eura veću nego u cijeloj 2022, koja je inače bila vrlo dobra godina za banke, prenio je beogradski Danas.

Nakon nekoliko godina rekordno niskih kamatnih stopa u svijetu i u Srbiji, pa time i niskih profita, banke su u prošloj godini sve naplatile. Banke su toliko zarađivale da su vlade nekih zemalja odlučile da im uvedu poreze na ekstraprofit u različitim oblicima.

Narodna banka Srbije (NBS) i Vlada nijesu se odlučile za tako nešto, ali je centralna banka ograničila kamatnu stopu na stambene kredite, indeksirane u eurima, što će, prema ocjeni NBS, koštati oko 10 odsto procijenjene dobiti bankarskog sektora.

Kako objašnjava ekonomista Đorđe Đukić, rast profita banaka u prošloj godini je posljedica rasta kamatnih stopa na kredite, znatno iznad rasta kamata na štednju.

„Izvor profita banaka je to što kamatne stope na štednju zaostaju za inflacijom i stopom rasta, dok aktivne kamatne stope, koje banke naplaćuju na kredite, rastu znatno brže. Drugim riječima, bankarske margine, razlika između pasivnih i aktivnih kamatnih stopa, rastu. Regulatori u nekim državama su reagovali porezom na ekstraprofit“, rekao je Đukić.

Dodao je da bi i ova godina mogla biti dobra za bankare ukoliko bi se nastavila politika visokih kamatnih stopa Evropske centralne banke (ECB).