electric car, električni automobil, punionica
Foto: Maxim Hopman, Unsplash

Volkswagen testirao nove baterije za električna auta: 95% kapaciteta i nakon pređenih 500.000 km

Podijeli

Njemački automobilski div Volkswagen nedavno je testirao napredne baterije kompanije QuantumScape, a rezultati su iznad očekivanja.

QuantumScape već duže vrijeme radi na razvoju čvrstih baterija, odnosno baterija s čvrstim elektrolitom, a za koje su interes iskazali brojni proizvođači među kojima je i Volkswagen. Prema najnovijim rezultatima testova, baterije su pokazale da gotovo uopšte ne stare, odnosno da s vremenom ne gube kapacitet.

Nakon više od 1.000 ciklusa pražnjenja i punjenja, ćelije su zadržale više od 95% inicijalnog kapaciteta. Prevedeno, to je ekvivalent eksploatacije električnog vozila na više od 300.000 milja ili skoro 483.000 km. Dodatni plus su anuliranje mogućnosti požara, te mogućnost daljeg pada cijena.

Cilj kompanije je bio postizanje 80-postotnog kapaciteta nakon 800 ciklusa. Ovi testovi na prototipu koji strukturom ćelije ne odudara od serijske proizvodnje QSE-5 pokazuju da su mogući kudikamo bolji rezultati.

Rezultati su pristigli nakon višemjesečnih testiranja u Volkswagenovim PowerCo laboratorijima u Sacgiteru o čemu izvještava i sam Volkswagen. Tako naglašavaju da bi ovakva tehnologija u automobilu dosega oko 600 km osigurala da tokom životnog vijeka pređe bez problema i do pola miliona kilometara.

QuantumScape ne skriva oduševljenje ovako dobrim rezultatima. Izvršni direktor firme PowerCo Frank Blome rekao je d a su u pitanju “vrlo ohrabrujući rezultati koji impresivno podupiru potencijal čvrstih ćelija”.

Rezultat ovog razvoja mogla bi biti baterijska ćelija koja omogućuje velike dosege, može se jako brzo puniti i praktično ne stari”, dodao je.

Volkswagen i QS su partneri od 2012. godine, a plan je da se prvi proizvodi komercijalizuju već 2025. godine.

Index.hr/Investitor; naslovna fotografija: Maxim HopmanUnsplash