beijing, building, construction
Foto: Jimmy Jin, Unsplash

Bum na tržištu nekretnina smanjio socijalne nejednakosti, tvrdi ECB

Podijeli

Nejednakost u bogatstvu opala je u zoni eura u posljednjih pet godina, uprkos nekim očekivanjima, jer je brojna srednja klasa sa široko rasprostranjenim vlasništvom nad nekretninama imala koristi od buma cijena kuća i stanova, saopštila je Evropska centralna banka (ECB).

Novi podaci dolaze nakon što se ECB suočio s kritikama da je decenija ultraniskih kamatnih stopa i obilnih kupovina imovine uglavnom favorizovala bogate ljude s velikim finansijskim sredstvima.

Kritičari su takođe rekli da, iako su niske stope koristile vlasnicima nekretnina, one su takođe podstakle bum stanovanja koji je vrijednost imovine, uključujući iznajmljivanje, učinio nedostupnom za najsiromašnija domaćinstva.

Ali ECB tvrdi da se jaz između prvih 5% i donjih 50% društva zapravo smanjuje godinama.

“Značajno povećanje neto bogatstva domaćinstava u eurozoni uočeno na nacionalnim računima u posljednjih pet godina praćeno je blagim smanjenjem nejednakosti, dijelom zbog toga što su vlasnici kuća, koji čine više od 60% stanovništva, imali koristi od povećanja cijena stanova”, saopštila je ECB.

Neto bogatstvo vlasnika kuća poraslo je za 27% u proteklih pet godina, dok je neto bogatstvo nevlasnika kuća poraslo za 17%, uglavnom zahvaljujući porastu depozita uočenog u ovom periodu, navodi ECB u novoj eksperimentalnoj statistici o distribuciji kućnog bogatstva.

Brojke još ne uzimaju u obzir nedavni pad cijena kuća jer podaci postaju dostupni sa dugim kašnjenjima, tako da je i dalje moguć neki preokret jer su stope ECB sada rekordno visoke, a cijene nekretnina opadaju u mnogim zemljama eurozone.

ECB je saopštila da je srednje neto bogatstvo domaćinstava poraslo za oko 40 odsto od 2016. na nešto iznad 150.000 eura.