financial district, manhattan, new york, business, rush, street, skyscrapers
Foto: Alex, Unsplash

Radikalni rez: Citigroup otpušta 20.000 radnika

Podijeli

Citigroup će otpustiti 20.000 zaposlenih u naredne dvije godine, izjavio je u petak finansijski direktor Mark Mejson.

Smanjenje dolazi nakon što je kompanija prijavila neto gubitak od 1,8 milijardi dolara u četvrtom kvartalu 2023, najgorem kvartalu u 15 godina.

Banka je prijavila ogroman gubitak zarade od 1,16 dolara po dionici u četvrtom tromjesečju, daleko ispod procjena gubitka od 11 centi po dionici, prema FactSet-u.

Citi je objavio da je bilo nekoliko jednokratnih troškova koji su uticali na njegove rezultate. To uključuje trošak od 1,7 milijardi dolara koji je banka morala da plati u vezi sa regionalnom bankarskom krizom prošlog proljeća, gubitak od 880 miliona dolara u poslovanju u Argentini i 800 miliona dolara troškova restrukturiranja.

Ova otpuštanja dio su višegodišnjeg napora izvršne direktorice Citija, Džejn Frejzer, da smanji birokratiju u kompaniji i poveća zaostale profite. Frejzer je u petak ujutro 2024. nazvala „godinom prekretnice“ za trećeg najvećeg zajmodavca u zemlji.

Banka je takođe saopštila da planira da otpusti dodatnih 40.000 zaposlenih iz svoje meksičke maloprodajne jedinice putem IPO-a, čime će ukupan broj zaposlenih u kompaniji biti oko 180.000 u odnosu na trenutnih 240.000.

U narednih nekoliko godina banka je rekla da očekuje da će isplatiti do milijardu dolara otpremnina i troškova reorganizacije u vezi sa planiranim restrukturiranjem.

Akcije Citija pale su 0,8% u kasnojutarnjem trgovanju.