Christine Lagarde, ECB
Lagard (Foto: Council of the EU)

Šta je potrebno da se desi da kamatne stope padnu? Evo kako je odgovorila šefica ECB-a

Podijeli

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Legard dala je prognoze o kretanju kamatnih stopa u eurozoni ali i o tome šta bi trebalo da se desi kako bi se one smanjile.

Ona je ocijenila da su kamatne stope u eurozoni dostigle svoj vrhunac nakon brzog rasta kao odgovor na visoku inflaciju prošle godine.

“Mislim da smo na najvišoj tački i ako izuzmemo dodatne šokove… stope vrlo vjerovatno neće nastaviti da rastu”, rekla je Lagard u intervjuu za francusku televiziju France 2, prenio je Euractiv.rs.

Ona je, međutim, odbila da govori o mogućem smanjenju troškova pozajmljivanja, odnosno kamatnih stopa.

“Ne mogu da odredim datum”, dodala je.

“Ako dobijemo bitku protiv inflacije, ako smo sigurni da će inflacija biti na dva odsto, onda će stope početi da opadaju”, rekla je Lagardova, misleći na cilj ECB povodom inflacije.

ECB je podigla stope više i brže nego ikad kako bi se uhvatila u koštac sa visokom inflacijom, izazvanom rastućim cijenama energenata nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Tempo rasta potrošačkih cijena značajno se ohladio otkako je inflacija dostigla dvocifren maksimum na kraju 2022. godine, ali je i dalje iznad cilja ECB od 2 odsto.

Nedavno je inflacija u eurozoni blago porasla u decembru na 2,9 odsto, što je povećanje koje se očekivalo.

Na svom posljednjem sastanku krajem prošle godine, ECB je upozorila da borba nije završena, ali je drugi put zaredom zadržala stabilne troškove zaduživanja.

Pauza je ostavila referentnu kamatnu stopu na rekordnih četiri odsto.